#Förutom att lyfta stjärnkockar i branschen har det svenska matundret sedan 80-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000″. källa årets kock hemsida
Ojdå – det stämmer väl inte…………så här ser verkligen heter ut om man lägger till vuxenutbildningen som hamnar på det dubbla……..när sedan på gymnasiet bara 50% och på vuxenutbildningen 22 % stannar kvar efter utbildningen i yrket……………….så är det ett bekymmer. Källa: SCB, Skolverket.Men det är en helt annan fråga…………HT – Hotell och Turism RL – Restaurang och Livsmedel där inkluderas Bageri och Konditori som tar 15 % av eleverna.
Sedan vet vi ju alla att utvecklingen in hela världen har gått framåt inom restaurangvärlden – när det gäller tekniker, råvaror och koncepten. Det finns väl inte någon unik ställe eller land, utan i hela världen copypastar man varandra – det går ju snabb via sociala medier och foodies som sprider bilder och recept. När fler äter mat nu för att njuta och inte enbart för att överleva …………… så finns det ett bättre underlag för restauranger eller matställen på alla nivåer, men särskild en marknad för handeln med matprodukter.
Det är vedertagen fakta att alla kockar (även världens bästa) vid framtagningen av nya recept, menyer löpande – ”googlar eller omvärldsbevaka” på sociala media, INSTA gram eller matsedlar från kollegor.. Förut reste man företrädesvis till Frankrike på inspirationsresa och hämtade recept och maträtter därifrån – eller lagade exakt utifrån från kända kockars kokböcker. Ni vet ju att Internet kom mycket senare. Men ytterst sällan visade man respekt och ”nämnade” kollegans namn där man hämtad idén ifrån. Kommer ihåg ett upplägg från recept på 80 talet i tidningen Gourmet – där man inte bara kopierade recept – utan även upplägg vid fotograferingen – och lyfte att man har hittad själv på dessa rätter………………..det behövs ju alltid inspiratörer.
Men dessa som verkligen står bakom matundret – är alla stora och små leverantörer som plockade hem det råvaror som kockarna önskade och behövde för sina ” nya rätter”. Den senaste tiden även lokala odlare, men men även teknikerna från det gamla bondehushållen som nu är hippa. Tänk först vid 90 talet fick vi ”stavmixern” i mindre format, och ugnarnas utveckling ska vi inte talar om…Även bör vi lyfta med stor respekt vara nya svenskar som berikade utbudet med sin etniska matbutiker – under 80 och 90 talet kunde man ser vara nyfikna kockar – strosa runt i dessa butiker för att lära sig och hitta inspiration. Även svenska folket hängde med – semesterresor i Asien, Sydamerika, Mexiko medförde att man fick ögon upp för andra länders matkultur.
När sedan en duktig känd kock – lyfte in vissa smaker och tekniker till sina rätter – blir det en trend och hela yrkeskåren följer efter. Där fanns det få som kunde slår F12 gänget – det vågade utmana, pröva på, lära sig nya smaker men hade en bra bas i sitt yrkeskunnande och hade ett tydligt koncepttänk. Alltför många krogar har gått i konkurs eller lagts ner där ”kockarna” styrde och ställde, samt att alltför länge tittade man bort hur vissa personer betedde sig mot sina anställda, studerande och elever särskild dom kvinnliga.
VAD vill jag säga: Slutar höja på kocken som den faktor som skapade det svenska matundret – dessa är en liten del av det hela ( den som drog mesta nytta av det) – det har med samhällsutvecklingen att göra, att vi har blivit rikare kan unna oss mera och vi ska särskild tackar gästerna som har högre krav, bättre kunskap om mat och dryck och är nyfiken. Och inte att glömmer alla som jobbar i servicen som ger gästerna en upplevelse – där maten bara är basen.
Den verkligen utvecklingen ser jag mera ute i samhället – där man hemma laga mat igen – våga förnya sig, men särskild på alla krogar även i små samhällen, där krögaren med sina anställda mer och mer levererar på en högre kvalitetsnivå. Där en hemmagjord pannbiff med stek lök, och fin potatismos är en kulinarisk upplevelse bortom från ”elitismen” – eller där fler och fler vil jobbar med att tar fram matprodukter i småskalig verksamhet – ( utan för detta blir apostlar som tycker det är den enda sanningen).
Så Matundret bygger inte på kockarna – utan det är mera en produkt att mat och måltid har blivit faktorer som berikar vart liv och intresset har ökat. Det odlare, leverantör, producenter och vi kunder som skapade matundret – där den vanliga kocken har varit en faktor som visade hur vi kan använda dessa produkter för att skapa en måltid. Tävlingar lyfter ju enbart själva kocken och en speciellt disciplin.