Vi alla kommer säker alla ihåg när vara föräldrar köpte förut läsk och vatten. Man kunde blanda en back med 0.33 ltr glasflaskor efter egen smak – lättöl,sodavatten, pommac, fruktsoda,apelsin, grape, julmust…etc man skaffade sig ett litet lager med en ” smakpalett som passade alla”. Sedan på helgen eller vid festliga tillfällen fick man en egen flaska på bordet….festlig, efterlängtad – just jag fick min egen smak jag kunde välja….. Härliga minnen detta har varit en särskild dryckeskultur. Även på restaurangen fick man dessa härliga flaskor serverade – stilig och elegant.

Denna epoken går ju i graven – Svenska bryggeriföreningen har bestämd att man slutar med dessa drycker i 0.33 glasflaska och backhanteringen – all dryck ska nu levereras i pet.flaskor och burkar av olika storlekar.

Vad har hänt – nu köper vi mera läsk helst i 1,5 ltr pet flaskor där man behöver dricker upp allt för att ”den håller sig ju inte fräsch” om man dricker bara ett glas på en fredag eller lördag. Hur festlig är det att serverar ur dessa plastikmonster ? Dessa behöver även ett större förvaringsutrymme… och billigast blir det ju bara om man köper dessa i 6- pack.( 13 per flaska för 1 ltr och mindre flaskor kostar ju per cl mera.033.cl kostar 7 kr…i butiker. Det är BIG Pack som gäller – vill man sedan har jag har samma smakvariation hemma ,så måste jag även binder mera kapital i ”läskförrådet”. Istället för 12 ( olika smaker x 33 cl = ca 4 ltr.. och 12 x 1 ltr – 12 ltr = UPPS. Vi tvingas ju att dricka mera läsk för att inte förstöra kapital när vi öppnar en 1,5 ltr petflaska………

Även detta är ett tecken att tider förändras och även vara beteenden- förut vatten och mjölk till lunch och middag och läsk till helgen eller festliga tillfällen. Nu är det en ökad daglig läskedryckskonsumtion , som har sin nackdelar när man tänker på folkhälsan….

Vi blir läskoholiker och kräver allt större volymer………Förut GOURMET Läsk nu GOURMAND läsk……Mac Donald som har en vinstmarginal på 20 procent enligt senaste bokslut – gör detta mest via läskedryck – (syrup,vatten och kolsyra) är den största vinsten…