inkonsumtionen är på lägstanivå sedan 1800-talet i krisens Italien. Men i Sverige dricker vi italienskt som aldrig förr.

Det dricks allt mindre vin på den appenninska halvön. Konsumtionen har minskat med hela 22 procent på tio år. Nu har man nått rekordlåga nivåer som man inte sett sedan 1800-talet då Italien förenades till en nation. Detta enligt en rapport från lantbruksförbundet Coldiretti som nyligen blivit offentlig.

Sammanlagt konsumerades det 22,6 miljoner hektoliter i landet 2012, att jämföras med USAs konsumtion på 29 miljoner hektoliter och fransmännens 30,3 miljoner hektoliter.

Den självklara anledningen är den ekonomiska krisen. Italien är hårt drabbat av en industri i kris, något som märks även på vinsidan. Men även ändrade konsumtionsvanor ses som orsak till konsumtionsnedgången. En tredjedel av italienarna säger att de bara dricker vin vid speciella tillfällen, och sex procent dricker inte alls.

Desto mer glädjande är det emellertid om man kikar på exporten av Italiens viner, den går nämligen spikrakt upp. Förra året exporterade landets vinproducenter för ett sammanlagt värde av 4,7 miljarder euro. En av fem flaskor Italienproducerat vin såldes utomlands, främst till Tyskland dit exporten ökade med fyra procent och till USA.

I Sverige såldes det förra året på Systembolaget 39 776 164 liter vin från Italien. Detta gör landet till det tveklöst största vinlandet på den svenska marknaden med en marknadsandel på 21 procent. Det är en uppgång med 19,9 procent från 2011.

Under första kvartalet 2013 har marknadsandelen dessutom gått upp till hela 24 procent visar nya siffror från Systembolaget. källa www.wow.se