För första gången får Penfolds ikonvin Grange Shiraz, årgång 2008, maximala 100 poäng av Robert Parker. Vinet är en veritabel klassiker i världen. Till en början på tidigt 1950-tal producerades vinet i lönndom av legendariska Max Schubert.

Allt sedan ”upptäckten” av vinet har det klassats som ett av Nya världens allra bästa viner. Och Max Schubert har erhållit kultstatus – även från vineriet som först förbjöd honom att tillverka ett vin som skulle kunna konkurrera med de bästa vinerna från Gamla världen.

Robert Parker verkar överlag ha varit på generöst humör vid den senaste tidens provningar. Flera Bordeaux-viner hamnar också i topp när han nyligen provade årgång 2010. Av dessa fick följande maxpoäng: Château Latour, Beausejour, Cheval Blanc, Le Pin, Haut Brion, Pétrus, La Violette, Pontet-Canet, Pape Clement samt Le Dome.

Priserna på dessa viner var sedan tidigare över det normala, men det faktum att herr Parker nu offentliggjort sin syn på saken, lär få vinerna att stiga ytterligare i pris.