Debatten om Ledarskap inom Hotell och Restaurang – särskild Restaurang har lyfts via artikeln i Aftonbladet om en känd kock och företagsledare Melkers agerande och temperament. Jag kan förstår honom och ibland den fustration som han måsta uppleva när man har 10 Restauranger och vill att allt ska våra perfekt, och man själv inte kan våra på plats hela tiden och driva krogen. Han måste delgerar ansvar till sina platschefer. Dessa platschefer ska ju driver restaurangen och avlastar ägaren, så att ägaren kan koncenterar sig på att driva och utvecklar själva företaget och koncernen.

Men har vi idag i Sverige tillräcklig med bra ledare som självständig kan driva restauranger på hög nivå – även när eldsjälen och ägaren inte är på plats ? Allt för ofta fungerar detta inte – även i fastfoodrestauranger – Det är mycket ”kompis” tjänis och man hitter speciellt en slapp inställning när ” restaurangerna” inte har full beläggning…….

Där hitter jag smutsiga dukar, gardiner som hänger fel, maten tar för lång tid, servicen är slarvig eller ej befintlig. En vaken ledare håller koncentrationen uppe och ser saker, påtalar saker och ser till att upplevelsen är perfekt, när ägaren inte är här. Fungerar enheten eller restaurang med en tydlig ledarskap – så blir även ägaren inte förbannad på personalen om allt fungerar som det ska………….

Kanske det är dags att vi rekryterar driftschefer från andra brancher för att hämta den rätta ledarkompetensen ? Hur många ledare från Hotell och Restaurang har rekryteras till andra ej matrelaterade branscher………..Har våra ledare i branschen kunskap om ledarskap, organisation, ekonomi……………Fråga vi idag när vi anställer i branschen en chef om han har ovanstående kunskaper ……….Nej oftast inte(hotellen gör det, eller kostar på internutbildning). Det är viktigast att man är en bra kock, en duktig Servitör eller Sommelier så kommer man långt. Men det räcker inte längre….. Finns det utbildningar – ju dom finns – men när inte någon kräver att man har genomgått en sådant utbildningen för en chefsposition – så söker man inte till sig en utbildning. Här kommer mitt recept på Ledarskap (från min bok som kommer snart)

300 gr engagemang av ledaren

150 gr Tillit till den personalen

1 stk Helhetssyn på mål med syfte med uppdraget som chef

3 msk Flexibilitet

2 tsk Pragmatism

1 st Djävlar Anamma

2 msk Strukturtänk

1 liten burk Visionärskap

2 vattenglas Coachförmåga

2 dl Feedback till det anställda

Förväll Engagemang och Tillit. Pudra över Feedbacken, Tillsätt Flexibiliteten

Efter behov och bryn Strukturen försiktigt.

Tillsätt Visionärsskap och Pragmatism under gemensam omrörning.

Lägg i övriga ingredienser under avsmakning. Serveras företrädesvis med

Tydlighet.