Enligt Massmedia är Restaurangbranschen ett nöjesforum med glamour, man är cool att jobbar där, man träffar spännande människor och blir kändis. Yrket som kock eller Servitör visas upp i olika TV programm som glamourös och trevlig. När man sedan i TV tar fram Sverges Mästarkock – med att ” låga 4 portioner mat under en timme, samt att det massmediala intresse läggs på olika kocktävlingar så har man missad nästa all – och verkligheten. Så blidas en bild i allmänheten som inte stämmer.

Vad är en Restaurang? Det är en organsation som under en begränsad tid och under tidspress utifrån ett stort sortiment ska leverera en perfekt produkt till varierande antal kunder med olika kravspecifikationer och med begränsande antal resurser i en stressig miljö. För detta krävs en vältrimmad organisation med en kvalitetsstyrd logistik och ett tydlig ledarskap.

Under en kväll ska de serveras mat för ca 200 personer på toppnivå snabbt och proffsig – samt att man ska ger gästen en bra upplevelse som motsvarar priset idag ca 1000 kr per person på en mellanklass krog. 1000 kr är 1500 kr innan skatt, gästen har arbetad en hel dag för att unna sig denna restaurangupplevelse. Under en kväll i en Restaurang när alla äter en förrätt, huvudrätt och en efterrätt – serveras det ca. 600 tallrikar, under en ytterst begränsad tid, ingen vill ju vänta för länge och allt ska våra perfekt. Och man vet inte innan vad gästerna väljer för mat just denna kväll – valfrihet finns sedan länge inom denna bransch.

För att klara av denna produktion krävs det en organisation som fungerar och som är fokuserad på resultat, samt att man är i toppform – motsvarande en final i Champions League. Gästerna vill har maten i tid, perfekt miljö(även gardninen ska sitta rätt, att servitören är proppert klädd, besticken är skinnande ren och självklart ska maten och servicen våra i toppklass. För misstag finns det inte något utrymme – konkurrensen är stor och gästerna har en valfrihet att väljer mellan olika restauranger. Det är lätt att förlora en gäst men svart att vinna den tillbaka igen.

När vi alla vet att Melker är en tävlingsmänniskor som alltid vill leverar de alla bästa till gästerna och att han är medveten om att framgång bara kommer när gästerna är minst 100% nöjda. Detta kräver perfektion,ständig utveckling och styrning i alla led. Sedan kan man vi ju alla väljer sin arbetsplats, men Svenska gastronomi bygger i många led på personer som Melker har utbildad och som idag drivier bra krogar. Dagens krögare som med framgång driver välskötta krogar och skapar arbetsplatser. Och vad som är viktig Melker sköter framgångsrika krogar, som är seriösa och betala skatt i Sverige vinsten stannar i Sverige, samt att dessa företag har förmågan att finansiera sin utveckling själva. Dessa krogar betalar skatter och avgifter, betala ej svarta pengar och löner, och skapar hundratals arbetstillfällen -även till dessa som står längst ner i samhället. Motsatsen är att ca 60 % av krogarna som startas går i konkurs efter ett år, dessa sköts av lyckosökare och oseriösa personer utan kunskaper och kompetenser.

Men visst är det tufft att jobbar i Restaurangbranschen – man kanske inte orkar hela livet – darför är det viktig att man via den grundläggande utbildningen på gymnasiet ger alla från början möjligheter att bytta ett yrke i framtiden. Jag startade min yrkeskarriär som kock på den absoluta världstoppnivån och tycker att arbetsförhållanden i Sverige är humana och bra – men det är en sak att sitta på ett kontor och producerar sina arbetsuppgifter – än att under 1 timmes lunch, i värme och tidspress(från gästerna) serverar 200 luncher på toppnivå…Men jag älskar detta förfarande – det finns inget bättre att ser gästerna nöjda och som har upplevd en tid på krogen väl värd pengarna.

OBS: En sällskap en av Melkers krogar har varit missnöjd – inte med maten utan med Servitören beteende. Det klagade hos Melker…..hela gruppen bjöds igen på mat och dryck……..Servitören fanns inte kvar tack och lov.