De närmsta åren kommer mängden av champagne som får komma ut på marknaden reduceras kraftigt då nya siffror visar att exportförsäljningen har rasat drastiskt under årets första sex månader. 2007 såldes 339 miljoner flaskor champagne, förra året 322 miljoner och i år förväntas försäljningen, på grund av finanskrisen, dala till 260 miljoner flaskor enligt CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne).

Representanter från champagnehusen och odlarna avgör varje år hur mycket druvor som maximalt får skördas. Förra året låg gränsen på 14 200 kg per hektar. I år är den nedsatt till 9 700 kg, en liknande reducering av skördeuttaget har inte skett sedan 1955. Detta unika beslut är fattat för att undvika prisras och upprätthålla exklusiviteten med drycken.

I praktiken kommer det därför att tillverkas 44 procent färre flaskor champagne i år än under 2008.

Nedgången kommer att drabba många odlare hårt då appellationsmyndigheten INAO så sent som förra året godkände att champagnedistriktet skulle få utvidgas med 40 kommuner, på grund av de senaste årens stigande efterfrågan.