Vilka är trenderna inom konditorisektorn? Arla har låtit undersöka saken. Bakat på ”rätt sätt”, inget fusk och naturligt i inne. Dessutom är konditorerna överens om att hälsotrenden är den trend som påverkar konditorbranschen mest. Och choklad är omåttligt populärt.

Arla har utfört kvalitativa intervjuer med 15 av Sveriges främsta konditorer från Lund i söder till Dorotea i norr, detta för att försöka kartlägga de viktigaste trenderna.
Det man kommit fram till är att originalrecept, moussetårtor, mindre bitar och rena smaker är tydliga trender inom konditorbranschen. Konditorerna är ense om att det ska vara bakat på ”rätt sätt”, inget fusk, det ska vara naturligt. Äkta smör, surdeg, stenugnsbakat, rena och kraftiga smaker, sparsmakat med färger och krusiduller, avskalat men smakfullt och inga konstgjorda smaker. Konditorerna menar att det blir mindre av allting; mindre bakelser, mindre bitar. En trend som kommit och håller i sig är moussetårtorna. Desserter är också något som blir mer populärt, kunderna köper gärna små desserter och flera.
Konditorerna är också överens om att hälsotrenden är den trend som påverkar konditorbranschen mest. De ser en tydlig efterfrågan på nyttigt bröd. Kunderna efterfrågar ofta GI-alternativ, eller fullkorn och surdegsbröd. De ställer mer krav idag och har en högre medvetenhet vad gäller råvaror. Den ekologiska trenden är också stor inom konditorbranschen. Kunderna vill veta exakt vad produkten innehåller och den ska gärna vara ekologisk. Hälsotrenden har till exempel påverkat storlek på bakverken. Men konditorerna menar att trots den rådande hälsotrenden så säljer sötsakerna väldigt bra, ”man vill unna sig något”.
Förra hösten och vintern var det mycket lakrits men sommartid är det mycket fruktiga smaker som gäller, såsom blåbär, jordgubbe, hallon, passion. Smakerna ska smaka naturligt inte artificiellt. Det unika och exotiska såsom chili har gått tillbaka lite. Choklad är omåttligt populärt och det kommer att hålla i sig och bli ännu större, enligt konditorerna.