Efter en vecka diskussioner, skrivande kändes att min hjärna behövde lite avkoppling – och regeneration från alla tankar och intryck. Vid fikan i veckan samtalade jag med en kollega om österrikiska efterrätter – senare på kvällen kopplade jag av med att bläddra i min pappas gamla konditorrecept från 1939. Och där kom suget……”Gugelhupf” min favoritbakelse i mina unga år. Som sagt en porslinform finns – och nu idag u blev det en bakdag – lite matbröd för veckan(självklart med surdeg som finns alltid i kylen). Spännande att pappa använde är lite surdeg till ”Gugelhupf” han kollade den ”vetelyft”.

Recept: ”surdeg – vetelyft” görs dagen innan 50 gr vetemjöl – 50 ml. vatten.

Deg: 400 gr vetemjöl, 60 ml. ljummen mjölk, 30 gr jäst, 3 ägg(150 gr) 1 äggula(20 gr). 60 gr socker, 200 gr rumsvarm smör, 5 g salt, 10 ml rum, 60 gr russin, 60 gr korinter, 50 gr hackade mandlar. Spad: 60 ml. vatten, 60 gr socker, 15. ml. apelsinjus, 1 vaniljstång, 1/2 kanelstång.

Koka upp spådet och lägg i russin och korinter. Blanda jästen med mjölken,surdegen, tillsätt sedan mjöl, socker, salt och äggen. Gör en deg i degblandaren – tillsätt sedan smöret bit för bit -när degen är klart tillsätt spådet med russin,korinter och mandlarna( skrapa ur märgen från vaniljstången). Arbeta degen ytterliggare en omgång. Pensla bakformen med smör – lägg in degen. Låt den vila först i kylen 2 timmar och sedan i rumstemperatur ytterliggar 4 timmar. Baka den sedan vid 190 grader i ca 50-60 minuter. Bäst äter man kakan dagen efter……..jag längtar tills på Söndag …..till frukost med en härlig kopp Latte……. Livet lekar.

OBS hittade ett spännande recept i pappas maskinskriva anteckningar – Baguetter – två degar ihop Pate chouxdeg och bröddeg blandas……………det blir nästa Lördag