Efter några dagar i Ahrdalen gick resan vidare till Baden(mitt hemlän). Vi tog vägen längs Rhenfloden – med alla dessa turiststäder fullt av amerikaner, japaner och övrigt folk. Ganska lugnt fortfarande – på frågan när säsongen börjar – fick jag ett perfekt svar – den sträcker sig från plommonpajen till Lökpajsäsongen. Snackar om säsongperspektiv. Planen är vidare att hitta en punkt i Baden för några besök och som även har närheten till flygplatsen Karlsruhe/Baden Baden. Våra ungdomar skulle komma hit med Ryanair direkt från Nyköping någon dag senare. Där har ni den optimala flygplatsen för exkursioner i Baden och Alsace. Vi bokade rum på Hotel Engel hos Fritz Streibich i Rheinmunster, ett härlig familjeägd hotell. En fastighet med korsvirke och ett ärlig, lokal och vällagad kök. Att ägaren talar svenska efter har jobbat på 70 talet på Stallmästaregården, gör inte saken sämre. Därifrån kommer ni snabbt till Badens alla vindistrikt – och Durbach (Ortenaudistriket) där den nya tyska vinmakerstjärnskotet finns Alexander Laible. Hans Riesling trocken SL för fantastiska 11 EURO – 95/100 poäng, hans härliga Pinot Noir, 2008 Spätburgunder trocken R 98/100 poäng(22 Euro), Spätburgunder trocken SL 93/100 poäng(11 Euro), Spätburgunder trocken Alte Reben 91/100 poäng samt en Lemberger trocken R 93/100 poäng gör besöket till en upplevelse. Hans Experimentlust tog även fram en Chardonnay som för priset 11 Euro – är nära dom riktig stora vita Bourgognelabel( 96/100). Anmärkningsvärt hittade vi i en REWE Markt( typ av ICA Maxi) en fantastiskt vinbutik med alla lokaler toppproducenter från hela Baden – ca 100 vingårder med 300 olika label – men även Opus One för 179 Euro i självbetjäningshylla. Vill påminner även om en 2006 Spätburgunder Selecition S från Franz Keller Oberbergen som är enastående (30 Euro) 98/100 poäng eller en Pinot Noir från Weingut Schneider i Endingen – 2006 Spätburgunder trocken R Schönberg(för övrigt är alla hans viner topprankad i hela världen) 97/100. Vi hann tyärr inte besöka min favorit Kiefer – men det blir nästa gång( har lite vin kvar i källaren, just detta är killen med en Gewurztraminer Spätlese trocken – ett enastående koncept. Jag säger bara kvalitet, kvalitet i minsta detalj vad det gäller mat,vin och vistelse i hela Baden Wurttemberg. För er som är frälst av Toskana – flyg ner iställe till Karlsruhe med Ryanair, hyr en bil, bor hos Engel och besök alla toppvingårdar i Baden, Wurttemberg och Alsace. Ät på genuina lokala restauranger .men även topprestauranger – det finns mera än 98 enstjärniga krogar och 8 tvåstjärniga och 4 trestjärniga krogar i denna delen av Europa. Det kommer lite mer upplevelser – i nästa berättelse…………………….för är som gillar shoppa.

reibich