Stekpotatis är sveriges mest misshandlade rätt……………….förberedd i värmskåpet, sunkig – ej frasig, gjort av gårdagens gamla kokpotatis på Krogen. Usch………Men det kan ju våra så gott.

Man väljer en fast sorts potatis – som man koka med skalet i saltvatten, tills den är färdig – lite al dente. Man skala sedan potatisen varmt och skär sedan potatisen i tunna skivor. I en långpanna hetta man upp skirat smör med lite olivolja – därefter lägger man in poatisskivorna och låter dessa långsamt stekas utan rörelse . Så att stärkelsen i potatisen(socker) gör att det blir gyllenbruna………..vänd potatisen i pannan – utan förmycket rörelse. När potatisen är krispiga på alla sidor – häll bort stekfettet . lägg i några bitar färsk smör……………och stek vidare – salta och peppra lätt – lyft under lite färsk hackad persilja………..och servera direkt. En ytterliggare variant att man lyfter under även lite steka lökskivor. a la Lyonaise…………..

Kom igen alla kockar och krögare – lär är först att göra fina stekpotatis innan ni går vidare med molykulär gastronomi – Det goda ligger så nära och behöver inte våra så dyrt. Detta är matlagningskonst på högsta nivå – i det enkla ligger finessen. Steka du sedan potatisen i lite ankfett med smör……………….en a la carte rätt på tre-stjärnig nivå.