Blog Image

Paul Haeberlin är har lämnat oss,

Just nu fick jag meddelat att min förebild,mentor och förre detta arbetsgivare Paul Haeberlin har dött 84 år gammal.

Paul Heaberlin, grundare och ägare av tre-stjärniga krogen L `Auberge d`Ill i Illhäusern Alsace har lämnat oss. Paul och hans bror Pierre har haft tre-stjärnor i Guide Rouge – 41 år utan avbrott. Världsklass. Där är även barnfamiljer och vanliga människor välkomna. Ett avslappnad upplevelse – som bygger på mänsklighet och värdskap.

Paul och Jean Pierre har skapat en Gourmettempel – i en liten by i Alsace med 400 invånare. Inte en liten tempel utan en restaurant med 120 platser – som har varit fulltsatt sedan 1961 varje lunch och kväll. Paul som skapade många rätter som Saumon Soufflee ” Auberge d`Ill”, Mousseline de Grenouille, Foie Gras au Brioche, Truffe Souwaroff och många mer. Hans matlagningskonst har alltid baserad på regionala produkter, och alltid efter Saison. Tomater fanns där bara på sommaren.

Men Paul har även varit en stor människa, i hans kök fanns inte den elaka kocken, där fanns en stor humanist som uppskattade människor och ett lugn och trevlig arbetsklimat – men med hög precision. Han visade att man med en mänsklig ledarskap utan hierarki, kan arbetar på den alla hösta nivån.

Han och hans bror skapade att arbetssätt som bygger på kontinuitet och utveckling. Många av hans anställda rekryteras ur närheten eller ur byn – kockar som Jean Paul Vorgerichten, Alain Ducasse,Thomas Keller,Eckart Witzigmann plus många flera i hela världen har varit hans adepter, som nu har världens bästa restauranger.

Paul har varit en stor människa och stor mästare – den största – uppskattad utan att behöver hela tiden varit i medelpunkten i massmedia. Hans trivdes att utveckla sin Auberge i Illhäusern. Redan det sista åren har hans Sohn Marc tagit vid i grytorna och imperiet i det lilla byn Illhäusern. Mina tankar Er hos dig Madame Marie,Marc med Familj,Danielle med Familj, Jean-Pierre,Luetica och alla anställda på Auberge d`Ill.

” Tack Paul för dina inovationer, din mänsklighet och din inspiation som du gav till alla som fick äran att möta eller arbeta med dig, alla talar om värdskap – du och ditt sätt att våra till gäster,personal och till omvärlden – är värdskapet personificerad.”

Den största av oss alla har lämnat oss, Gud få många fina smakupplevelser i Himmelrikets matsal.