England och Spanien har enligt Fress-guider världens bästa gastronomi. Detta skriver 600 Experter från Media och gastronomiska tidningar. Många av världens bästa restauranger enligt denna lista kommer från England 16 stycken med Heston Blumenthal i toppen. Det mera än från den gastronomiska tungviktarna i Frankrike och Italien. Gagnaire i Paris finns först på plats sex och Rebuchon finns inte ens med på listan. Näst bästa nation är USA med tio restauranger.

Congratulions till våra engelska vänner – det lyckas inte i Footballs VM, har varit tvungen att säljer sin bästa bilfirmor innan konkurs men laga mat kan dom. Vad skriver media i England – The Guardian skrev om Blumenthlas kök . Mixa ihop sniglar med sardiner på toast med Sorbet – så har ”Fat duck”. Om Fat duck har det bästa köket – så har den världens sämsta service. I en restaurant på denna kaliber skall man inte behöver vänta en halv timme utan bröd och vin vid bordet och man även önskar att servicen talar ett bra engelska och inte någon konstig” dialekt” från skottska höglandet.

Wie kallar detta köket framtiden och framgång . Men är det inte redan Baudrillard(1650 – 1685) som skrev följande. I köket är det alltid en experiment. Kocker söker inte i verklighet transparens i soppan, någon gång söker du inte mera den sanna smakupplevelsen och inte den estetiska upplevelsen och nöjet, utan bara den perfekten smaken – och när du har hittad dessa så är det slutet av den kulinariska upplevelsen.

Trenden är tydlig – för att imponera på Gastro-snobbar – få du inte behålla råvarornas naturliga konsistens. Vad driver dessa kockar idag. Det vill göra revolutionera kokkonsten mot regler som har funnits länge.Lik konstnärer som har läst flera semester chemie och kan Einsteins relativitetsteori undantill, skapar det nya sensationella rätter.

Men det glömde en sak – männsikan ………..att vänta 40 minuter till bordet är klart och ytterliggare 30 min tills bröd och dryck kommer till dig – där saknar det en bit för att blir en stor gastronomisk upplevelse. Men så blir det när kocken styr………………………från sitt kök.