enligt sociala Media

Jag har funderat länge – och tänkt till nu har man fatt sina farhågor bekräftad av några forskningsrapporter. Inget konstig egentligen – men så sant.

Människor har alltid fatt sin information via olika källor – först berättelser, sedan via böcker och bilder, sedan via TV och Nyheter – och nuförtiden bildas vara uppfattningar om livet utifrån den information som vi erhåller även till stora delar via sociala medier.

Tillgänglig snabbt, överallt och varje person kan delge sina tankar och berättar om sina förträffliga upplevelser om saker och ting – utan förbehåll online i hela världen. Allt är ju så himla bra – alla är så snygga, lyckliga, positiv ingen beklagar sig över sitt egna elände eller hur dålig man själv mår allt för att platsar in den lyckliga världen som vi lever i.

I bästa fall hänger man på en protesttrend eller man visa att man bryr sig genom att följer influensers eller några som driver en agenda. No problem – bara jag blottar inte mitt lyckliga jaget……

Sociala media har till stora delar blivit ett presentationsbrädda för alla hands exhibitionister, influenser som vill driver sina agenda – man tar ju ställning och hävdar sin förträfflighet och hur BRA man har det ………….ju mera följare desto större bekräftelse jag har rätt eller är bäst och vackrast.

Tänk Dig att du bor i en utvecklingsland eller bo i Sverige med en vanlig familj som har en vanlig liv.…..och drömmer om Din framtid och DU ser alla dessa lyckliga och välmående människor på Sociala medier. Alla dessa människor som har det bra ser bra ut, fina kläder, bilar, äter och leva gott ………………kan unna sig allt, är så lyckliga – detta väcker begär – du vill vara lika ….som alla andra – du är inte en loser.

Klart att du vill blir som alla andra lika framgångsrik – och flyr till dessa fantastiska länder, där alla har det så himla bra………………fint väder, fint landskap ,fina jobb, fint boende – höga inkomster och allt vad som tillhör livet och som visas upp av alla personer på sociala media. Det lyckliga jaget i det lyckliga landet………………

Om du har tur och hämtar din information även ur andra källor upptäcker du sanningen, misär, psykisk  ohälsa, arbetslöshet, ensamhet, bostadsbrist, segregation, rasism och utanförskap. Verkligheten är något helt annat än på sociala media.

Men du vill ju blir som alla andra – och visa att du har lyckats, visar att har det bra, att du är lycklig – och visa att du skaffade dig alla det prylar som visar att du har lyckats – fin klocka, fina kläder, designerkepps, tysk kvalitetsbil och du kommer fortsätter att skaffa sig alla andra statusprylar kostar det vill. Även via olagliga metoder……..man har ju grupptrycket på sig.

Men så finns det ju en grupp som har alla materiella förutsättningar – även det visar upp sin välstånd – resor till världens alla hörn, sportbil, (mopedbil om du är ung), båt, designerkläder, fina fester och middagar – viktig att allt dokumenteras via sociala media – så att det väcks ännu mera begär hos det utan förutsättningar och du bekräftar Din status hos dina egen sociala grupp…………………Men jakten på pengar för att kunna hålla ihop detta goda livet – gör att man hamnar i en spiral av att vilja har ännu mera……………………även det kan vara en stress.

Visst har vi det ett konstig beteende – där vi strävar efter att göra som alla andra utan att tänker – vad vi vill och vad vi tycker som är ok.

Visst är det osunt att ” vi exponerar” bara vara goda härliga upplevelser – inte att vi inte mår bra, lever i misär, har ej rika föräldrar, har få kompisar, ett ganska tråkig liv kan ej ihop till en kontantinsats för ett eget boende, har ett låglönejobb, klarad ej gymnasiet, arbetslös och är redan stämplad som blivande fattigpensionär………………….men det gäller ju håller masken på sociala media och det gäller ju jaga likes.

Fundering av en som är själv aktiv på sociala medier – som har lovat sig själv att publicerar alla misslyckanden och allt som inte är ok – och våga att vara tråkig, ej skön – men mest vara sig själv.