Vi har under det sista årtiondens riksdagsval sett en förskjutning av fokus från partiets ideologi eller partiprogram till en personfixering mot den toppkandidaten som partierna har vaskat fram. Dugliga kloka och öppna kandidater har fatt gett ofta vika till förman av mediala. attraktiva personer som har byggd upp sin bas genom trogen tjänst inom rörelser alternativ har gjord sig ett namn via att driva en populistisk fråga . Personer med karisma och ett öppet ifrågasättande, lyhördhet, utvecklingsfokuserad har oftast via interna intriger och ränkspel fatt lämnar sina poster.

Vi har fatt politiker som lever på ”oneliners” och upprepande av inövande texter och floskler för att tillfredsställa den lättmatade media –men även genom särskild lägga skulden på utmaningar på alla andra. Men vi kanske kräver inte mera från dagens politiker …….dessa som oftast inte har fatt sina poster på kunskapsrelaterade premisser – utan mera utifrån långt och trogen tjänst i partiet eller nätverksarbete inom partiernas innersta krets. När det sedan släpps lös på sociala medier särskild FB och Twitter ser man deras verkliga intellektuella förmåga det är helt oförmågan att föra en sansat dialog – utan allt handlar om angrepp på personer eller andrar partiet styrd utifrån en ideologisk manual framtagen av ”mediafolket” i partiet. Uttalanden är ingen sägande utan bara floskler…….den ärliga politiker som är lyhörd, som är har fokus på samhällets och alla medborgarnas bästa, som kan ändra sin ståndpunkt utifrån fakta och bättre förslag finns inte längre………..

Politiker har blivit mer och och ett karriäryrke, inte en kallelse att bryr sig om alla medborgare eller att tjäna samhället och folket. För att komma upp sig i partiet, ska du har varit partiet trogen, lojal in till absurdum – trots att du kanske har en annan syn på enstaka sakfrågor – att ifrågasätta något betyder att du inte är lojal och du kan mister därmed din välavlönade valbar plats. Ju längre du är lojal desto bättre är dina chanser att flytta fram din position i partiet, men viktigast av allt att du inte ska ifrågasätta alla gamla strukturer och vänskapsband – du ska flytta med och låter andra bestämma och ger din röst som du har erhållit från dina väljare alltid partiets förslag.

Det just dessa Yrkespolitiker som är en fåra för det demokratiska samhället – genom att denna egna elit inte tillåter ifrågasättande eller en öppen diskussion som är viktig i en demokrati. När alla har sin egen bakgrund – har denna skapad sig även en egen av verkligheten och genom sin makt har det ett tolkningsföreträde. Mycket farlig – genom att där skapa man sig en egen agenda som utgår från denna gruppens särintressen och inte utifrån folkets och samhällets behov kortfristig och långfristig. Mina föräldrar hade en konditor som överlevde det första och andra världskriget och flydde från nuvarande Litauen efter kriget. Han har upplevd mycket – och hade sunda demokratiska värderingar – han lyfte alltid några av dessa punkter som är ännu mera viktiga idag än under 70 talet.

Demokratin är viktig och den finns inte till för eliten därav ska  

  • det som ska representerar folket i riksdagen, landsting och kommun spegla befolkningen sammansättning av olika professioner och yrken och inte enbart ur partiernas broilerorganisation
  • Man ska sitta max 2 valperioder i ovanstående olika forum och sedan går tillbaka till sitt vanliga yrke eller studier– (där du har fatt tjänstledig ifrån).
  • Att vara politiker ska vara en tjänst för samhället och inte en karriärväg eller ett yrke livet ut – du gör ett avbrott för under några år tjänar landet och befolkningen.
  • Avskaffa politisk anställda tjänstemän i alla forum – utan återinför tjänstemanansvar hos det anställda tjänstemän – fokus är kvalitet och opartisk helhetssyns på samhällets och medborgarnas intresse.
  • Media bör mera fokuserar på ” dessa som står bakom” toppkandidater ” och själva partiprogrammet istället lägger fokus bara på ”toppersonerna”.
  • Sedan sist ska Kommun och Landstingsval inte hållas samtidig med Riksdagsvalen. Riksdagsvalen tar bort fokus från områden där Landsting och kommunerna har självbestämmande rätt. Dessa bör behandlas särskild detta stärka demokratin och inflytande.

Tror ovanstående punkter skulle gynna demokratin och väcka intresse för att engagerar sig i stat och kommun. Det skulle även minska maktkoncentration som är idag lagt på några frå särskild utvalda och självklart minska maktkorruption (lobbyverksamhet) och öppnar upp till nya ideèr som kommer från verkligheten och nya personer som speglar behovet i samhället.