Efter en vecka spaning på Algarvekusten kan jag konstatera att andra länder på medelhavskusten bör lära sig av Portugals Guldkust – vänligheten, bra service, lokala råvaror och talangfulla kockar led av stora förebilder som Dieter Koschina och Hans Neuner gör landet verkligen till en hotspot som förtjänar mera uppmärksamhet. Många välbeställda tyskar, engelsmän,schweizare och fransmän har sedan 70 talet etablerad sig här i sina fastigheter som sedan skapade en marknad för internationella topprestauranger. Utvecklingen går i rasande takt och många unga foodies börjar vallfärda hit, särskild rolig att alla ta till vara Portugals rika smakprefernser som präglades av sin rika koloniala historik.
Bäst på Algarvekusten är just nu.
Restaurant Ocean Vila Vita Resort , Porches 10 av 10 poäng toppklass i allt, modern med stor förankring i Portugals råvaror – tekniskt perfekt med otrolig hög servicenivå.
Vila La Joya Albufeira 9.8 av 10 poäng klassiker och banbrytare för Portugals toppkök, lite mognare publik och smaker som är inte lika utmanande som vid Ocean.Men absolut världsklass.
Bonbon Ses Maria 8.5 av 10 poäng talangfull och ett ställe att hålla ögon på
Arte Nautica. Armacao de Pera ,8.5 av 10 Simply perfekt skaldjur direkt på beachen, Ankfotsmusslor ger minnen till kräftskiva.Avslappnad Stämmning på beachen.
Sao Gabriel 8 av 10 poäng, Almancil, lekfullhet nytänkande men brister i Service,
Willies ,Vilamoura 8 av 10 poäng klassisk fine dining internationell
Mem, Loulé 7,5 av 10 poäng bra med utan precision ej värd priset

Håll ögon öppet på Gusto på Hotell Conrad i Almancil – den tre stjärniga kocken Heinz Beck från La Pergola i Rom har öppnat en filial här på Algarve.

Enkla hotspots finns många särskild vid fiskeläge där man äter pinfärska skaldjur enkel grillad med citron och en kall vino verde. Det behövs inte mycket mera. Men det finns även många turistfällor som tyvärr tar mycket betalt för skräp och dålig service som överallt.

Under veckan botaniserade vi bland Portugals viner – även detta WOW manga ambitiösa unga vinmakare har ändrad stilen och levererar nu internationellt toppkvalitet både vitt,röd och mousserande.