Året 2016 har varit kantad av fina gastronomiska upplevelser med en värdig avslutning – via käftsmäll när det gäller smakupplevelse på Aloe. Vad förväntar mig inför 2017 ?

Det blir spännande att ser hur Frantzen och Mathias Dahlgren kommer att utvecklas med sin nya koncept. Frågan är satsar det på sig själva, sin egen stil och övertygelse – eller är siktet inställd på 3 stjärnor i Guide Michelin ?

Det blir spännande att ser om någon eller några toppkrogar satsar att har sommaröppet – under turistsäsongen. Tyvärr har hittills alltför många varit stängda – när även välbeställda besökare vill testa Nordic Cuisine.

Det blir spännande att ser hur hotellbranschen utvecklas mot mera upplevelser och paketeringar till olika kundkategorier.

Det blir spännande att ser hur Stockholms utvecklas ännu mera från konferensstad till resmål för privatresenärer.

Det skulle vara spännande att få en restaurangrankning – som utgår ifrån ekonomiska och arbetsmiljö nyckeltal – där krogen ska bära själv sina kostnader via intäkt från gästerna. (Där sponsring i from av subventionerad hyra, sponsor eller kapitalintäkter ger minuspoäng) eller där arbetsmiljön (lön, arbetstid, sjuktal,) räknas in. Vem börjar…….

Jag hoppas att ännu fler unga gastronomer kan få chansen att öppnar just ”sin” krog, efter den egna personligheten och utifrån en hållbar perspektiv när det gäller arbetsmiljön.

Jag hoppas att krog och kockeliten äntligen frigör sig från det stora livsmedelskoncerner som inte gynnar småskalighet och vara svenska bönder.

Jag hoppas att Hotell och Restaurangbranschen – där särskild restaurangbranschen slutar klaga på personalbristen – utan siktar på en ny framtidsperspektiv utifrån den nya generationens livsstilsmönster. Det kanske behövs ett nytänkt och folk utifrån branschen för att få tillstånd en förändring – för mycket sitter i en föråldrad kultur( Det har varit bättre förr).

Jag hoppas att vi få en till stånd en vettig debatt när det gäller maten. Det viktigast är inte vad du äter – utan att produkten är bra. Kött från svenska gårdar, Grönt utifrån säsongen och närodlade produkter. Allt ska vara hållbart – det är inte grönsaker, frukt och färska kryddor som via transporter från andra länder.

Jag hoppas att kockerna jobbar mera med smaken och mindre med utseende. Smak och doft gör maten god.

Jag är övertygad att Osteuropa är nästa gastronomiska hotspott – särskild med hänsyn gammaldags jordbruksmetoder och smakerna.

Jag hoppas att nästa år ger mig lika många matupplevelser på nya och spännande krogar i Sverige och utomlands.