Under året har vi sett en utveckling som ger glädje en gammal gastronom, unga duktiga krogmänniskor öppnar och utvecklar sin personliga koncept. Dessa krogar känns naturliga, personliga och bygger på kunskap, färdigheter och kompetenser om hantverket och har en kundfokus. När sedan dessa personer lever krogen som sin livsstil med en bra balans för det privata, har vi en trendbrott. Grattis – jag ser framåt att alla krogfrö blommar ut i hela Sverige. Särskild vill vi framföre två särskilds upplevelser i år. Adam/Albin och Aloe i Stockholms /Älvsjö som är som levererar smakupplevelser i absolut världsklass.

Vad gillar vi :

Okomplicerade krogar som
präglas av krögarnas och personalens ambition och livsstil. Krogarna ska vara
autentiska, samtalsvänliga, opretentiösa och fokusera på gästernas upplevelse
och önskemål. Fokus på att lyfter fram smaker och att rätterna i en meny har en
helhetssyn när det gäller smaker och portionsstorlekar, Kökets egen stil,
Krogarna går ekonomisk runt utifrån sina egna intäkter från gästerna.
Relationen pris och kvalitet stämmer. Vi gillar även att maten på tallriken är
varm. Vi gillar att det ska vara rolig och livlig stämning på krogen. Vi gillar
att kunna boka ett bord endast några dagar innan. Alla gäster få samma
uppmärksamhet och servicenivå, man gör inte någon skillnad. Vi gillar Casual
Fine Dineing men vi får inte hjärtattack av vita dukar.

Vad gillar vi inte:

Att sitta på tid ( fy dessa 3
timmars sittningar), ceremonier och effektgivande grepp, att går hungrig från
bordet, menytvång för alla på bordet. Krogar som har till sitt huvudsyfte att enbart
imponerar på krogkollegor och hänger med i alla trender. Sponsorkrogar som inte
går runt utifrån verksamheten. Värst är att man blir serverad ” kalte platte ”,
i kockarnas strävan att pimpar estetiken på tallriken med tiotals ”lägg”, och
glömmer bort att maten ska vara varm. ( gäller inte Sushi och kalla rätter).Ogenomtänkta smakkombinationer
i en rätt, men särskild i en hel meny. I menyn fungerar smakingredienser kanske
för en rätt – men inte i hela menyn. Att behöver boka ett bord månader innan
(endast om jag reser till ett annat land eller kontinent och vill säkerställa
en bokning).

Årets Gastronomiska prestation – Arvid
Rosengren –
Världsmästare i sommelier

Årets Krog – Adam
och Albin
, Stockholm

Årets Hamburgare : Jureskogs Miami – såldes av Mc Donalds

Årets Nykomling: Nizza Åsögatan, Åska New York, The Table Hamburg

Årets Måltidsupplevelse nationellt – Aloe Stockholm

Årets Måltidsupplevelse internationellt
Willows Inn
,
Lummi Island USA – Blaine Wetzel

Årets mest prisvärda måltidsupplevelse – Simply
Marc Fosh
Palma de Mallorca

Årets restaurangkedja Colette Tim Raue Tyskland

Årets dryck: alkoholfria alternativen till avsmakningsmeny på Pubologi

Nordiska Kroglista för dig
som betalar själv via redan beskattade inkomster


9 – 10 poäng

Adam och Albin,
Stockholm

Aloe, Älvsjö
Stockholm

Volt, Stockholm

Blom in the Park,
Malmö

Hotel Borgholm
,Borgholm

AOC. Köpenhamn

8 – 9,0 poäng

Pubologi Stockholm

Agrikultur, Stockholm

108 ,Köpenhamn

Fotografiska
Stockholm

Ask, Helsingfors

Matbaren Mathias
Dahlgren, Stockholm

Ekstedts, Stockholm

Portal , Stockholm

Babette , Stockholm

Agnes, Stockholm

Chateau Foret, Malmö

Nook, Stockholm

Nizza, Stockholm

Astrid, Ängby Stockholm

Elliots, Bromma
Stockholm

Nagg, Stockholm

Agnes, Stockholm

Gotthards Krog, Umea

Årets nationella
kroglista för dig som har gott om finansiella resurser eller få dina njutningar betalt av andra


Esperanto ,Stockholm

Gastrologik ,Stockholm

Oaxen Krog,
Stockholm

Upper House Gothia
Tower, Göteborg

Thörnströms kök
Göteborg

Daniel Berlin I
Skåne Tranås

Operakällaren,
Stockholm

Sjömagasinet, Göteborg

Frantzen,
Stockholms

Internationella
Favoritkrogar för dig som har gott om finansiella resurser eller få dina njutningar betalt av andra


Schloss Schauenstein
Schweiz – Andreas Caminada

De Librije
(Zwolle, Niederländerna) – Jonnie Boer –

Geranium (
Danmark)- Rasmus Koefoed

Le Calandre ,Rubano Italien- Massimiliano Aljamo

Willows Inn , Lummi Island USA – Blaine Wetzel

La Vague d`or , Saint Tropez Frankrike – Arnoud Donckele

The Table Hamburg
– Kevin Fehling

Epicure ,Paris- Eric
Frechon

Steirereck Wien ,
Österrike

Restaurang Tim Raue
– Berlin, Tyskland

Ess Zimmer BMW
Welt – Bobby Breuer ,Munchen, Tyskland

Greenhouse –Arnaud Bignon ,London

Vila Joya
Albufeira ,Portugal

Ocean – Porches ,Portugal

Weinbar Rutz
Berlin Tyskland

Ikarus Hangar 7 –
Salzburg

Restaurant Quique Dacosta – Dénia, Spanien

White Rabbit Moskau Ryssland

Atelier Creen, San Francisco

Grikos Bay, Dimitris
Pamporis ,Patmos Island

Nahm, Bangkok

Koks Tórshavn Faroe Islands

Simply Fosh – Palma de
Mallorca Spanien

Zaranda – Capedella

Essigbrätlein – Nurnberg Tyskland

Storstad
Regensburg Tyskland

Nobelhardt Schmutzig,
Berlin

Årets klassiker

Smak, Stockholm still going strong prisvärd upplevelse

Auberge D`Ill, Illhäusern, trestjärning upplevelse sedan
1965

Operakällaren, Stockholm– blir bara bättre och bättre

Sollerod Kro – Holte,
Danmark – som Operakällaren – långlivad kvalitetsinstitution

Tantris – Munchen

Spännande på gång under
2017


Sensum, Wallingatan 40 Stockholm,

Mono Vårberg
Calle Strannesten och Isabell Åkerblom nya krog

Frantzen och Mathias Dahlgren nya koncept

Myllimäki på Djurgården

Uppsala som krogstad
flera
seriösa satsningar

Daniel Everts som jobbar i New York för Jo Jo Vorgerichten

Frida Ronges nya krog


Trender 2018


Ännu mera enkla
pratsamma krogar med bra mat och bra service..

Jakten på stjärnor
fortsätter vem är först med tre – efter ”
omstyling ” –

Mera matsalsarbete –
mindre tallrikservering mera arbete vid
bordet

Klassiska franska
recept
i ny tappning – och klassiska franska viner

Förortstrenden
fortsätter –

Kall varma desserter

Nya krögare som tar ansvar för arbetsmiljön och balans mellan arbete och fritid den nya hållbarheten i branschen.

Östeuropa – Östeuropa och malkulturen i det olika republiker i forna Sovjetunionen.


Årets värstingar


Sturehof Stockholm – stora
servicebrister om du inte är kändis

Enoteca Pinchiorri
Flornes- mycket Bling Bling. Dyrt och slarvig

Restaurang utbud på Skansen – skamligt utbud

Melanders Fisk
Medborgarplatsen – behöver lära sig att göra en fisksoppa

Årets bluff


Alla fjäll rödinga/öring eller vad det hetersom kommer från fiskodlingar.

Arla lurar bönder
och sponsrar kockar – mejerimedaljen

Årets intressanta krogar men missade krogar
p.g.a långa väntetider


Derelict Stockholm

Lilla Ego , Stockholm

Fäviken, Åre

Punk Royal, Stockholm