Tack för alla lyckönskningar till en 55 årig gubbe

55 vad är detta – när man ser tillbaka på dessa 55 år så har
dessa år varit fylld av upplevelser. Att skala potatis som lärling i en källare med 50 000 flaskor franska toppviner. Tagit hand om 30 kg färsk Perigordtryffel som skulle kokas in och konserveras, blandad varje vecka 40 kg Gåslever till Terriner, samt assisterad världen största tre
stjärniga kock ikoner. Eller filerade kilovis pinfärsk Vanö regnbåge varje morgon och bankad tusentals lövbiffar , samt körd i 30 år fullsatta lunch och middagsservice. Jag kommer fortfarande ihåg min första service vid 8 års ålder – där jag hade ansvaret för ”fritösen”. Hur många maträtter har man hittad på – Napoleonbakelse på Lax, Eckert Witizigmanns Lebkuchensouffle, Sallad med
beignets gjord av gäddfärs och strömmingsfiléer, Rarbarberterrine med
kanelsabayon och många fler …….recepten 100 all time high kommer nog om något år. Vad har man ätit på alla restaurangbesök ,och inte förglömma alla goda viner från 1945 år framåt som man har
druckit…..1945 Yquem, 1945 Haut Brion,1961 Petrus, 1961 Comte de Champagne, samt alla olika årgångar av alla Grand
Cru från Bordeaux och Bourgogne. Glömt är ej alla dessa härliga champagneflaskor. Tråkig nog finns inte många kvar i förrådet – men vin är till för drickas. Vilken njutning och vilket liv – det blir inte sämre när läkarkontrollen i vecka konstaterade att kroppen är trots allt slit i topp – i form av kondition och alla viktiga värden. Det finns värre

Ur ett annat perspektiv har man även ju träffad hur många härliga
människor som helst – släkt, vänner, gäster, kollegor, tokiga kockar och
restaurangmänniskor, filmstjärnor, sportkanoner, alla konstens artister, makthavare, anställda och vanliga trevliga människor som njuter av mat och dryck. Absolut vill jag inte glömma alla dessa härliga unga människor som jag haft Eran att jobbar med, och som kanske under sin utbildning eller anställning hos mig, fick ta del av mina erfarenheter och kunskaper för att utvecklas vidare i sina liv. Jag lärde mig massor av är – TACK

Men har man utvecklats själv? Från att först fylla bokhyllan
med många meter med kock, vin och gastronomiböcker – till att under
det senaste decenniet byter fokus till ekonomi, pedagogik, organisation och
politik. Från kock till akademiker – från praktisk kunskap till vetenskap och
forskning. Under det sista 30 av dessa 55 år har man även lyckats att hitta en underbar fru som har uthärdad, varit delaktig och hängt med en tokig tysk med en kreativ sinnelag. Vi har även lyckats med våra mina härliga barn Stephanie och Matthias som är empatiska härliga personligheter något som gubben är otrolig stolt över.

Men har dessa
55 år alltid varit en dans på rosor ? Nej barndomen med föräldrar som jobbade jämt(företagare i gastronomin), en uppväxt där det inte fanns någon fritid, och som har varit en tidigt infasning till ansvar och jobb har satt sina spår. Kallar det idag förlorat barn och ungdom. Jobbiga år som lärling – där befrielsen kom när man själv kunde står
på egna ben och bestämmer över sitt liv, samt hade en Mentor som lyfte en Tack Eckart Witzigmann – Men även några tuffa år som företagare på gränsen till undergång som person – när
inte allt gick som man hade planerad och där pressen och stressen har varit så enormt att man gick i nästan in i den berömda väggen.

Men tron på sig själv, kämpaglöden, ansvarskänslan och stöd av det närmaste, gör att man överlever, utvecklas och kan komma tillbaka och går vidare till nya höjder men även nya utmaningar och öden.

Summa summarum – Dessa 55 år har varit härlig, givande hel
enkelt underbara lärorik, fylld av upplevelser och möten. Där varje enstaka händelse, prövning., och varje personlig möte gjorde att man utvecklades, lärde nytt och fick nya uppslag och perspektiv,
jag tror stenhård på livet är en livslång läroprocess, och det kommer att hända mycket mera i framtiden, det gäller våra öppen, vaken och lyhörd på omvärldens alla signaler.

Eller varje dag som jag vaknar – lever jag– Det är den bästa utgångspunkten för nya möten och nya upplevelser – det upp till dig själv att gestalta dessa
positiv. What a wonderful world