Årets Julback är igång

Christstollen ett måste, en härlig kaka som ska ligga i tre veckor fram till JUL

Recept från min mormor.

1 kg vetemjöl,80 gr Jäst, 100 gr socker, 5 gr salt, 2 ägg, 3/8 ltr mjölk, 500 gr smör 1/2 tsk kanel, 1/2 tsk malen kardemumma, 3 dl rum( där man blötlägger 300 gr russin,100 gr konfiterad citronskal, 100 gr konfiterad apelsinskal, 100 gr konfiterad aprikosskal,) 200 gr finmalade eller finhackade mandlar. Gör den ” dampferl” gör den ljumna mjölken ihop jäst socker och lite vetemjöl) låt detta jäsa lite, ställ massan i din kitchen-aid, tillsätt – ägg,mjöl,smör,kanel,kardemumma och arbeta ihop detta till en smidig deg. Tillsätt sedan mandlar och alla frukter inklusiv rum. Arbeta ihop till en smidig deg och låt denna jäst i en halvtimme. Dela i tre delar, och kvala ut lite, och vik ihop enlig bilden. Låt jäsa i en timme och baka av sedan vid 180 graden i ca 1 timme. När kakan är färdig pensla med smör och strö över florsocker. Ställ kall och packa sedan in i alufolie i tre veckor – ställ kall. Njut sedan varje morgon, mitt på dagen, eftermiddagen – under hela Julen…………..OBS glöm inte långa promenader…..hög kcal värde.

Julkakor

Zimtstjärnor: 3 äggvita, 250 gr florsocker, 2 matskedar vetemjöl, 3 droppar bittermandel,325 gr mycket finhackade mandlar, 2 tsk kanel. VIspa äggvita till en fast snö – tillsätt sedan florsocker, så att det blir en fast maräng. Blanda kanel, mjöl,mandlar och bittermandel. Ta 1 dl av marängmassen och ställ undan. Blanda resten av marängen med mjöl,mandlar och kanel. Strö socker på din arbetsyta(bänken) kvala ut mandelmarängen – täck med den undanställda vitamarängen. Och stick ut med en stjärnform – stjärnor som du lägger på ett bakplåt med bakplåtspapper. Ut kan även stryka mandelmaränge direkt på plåten och täck med den vita marängen( skär sedan i rutor när den är varm och färdigbakad). Baka av vid 130 till 150 grader i ca 25 minuter.

Mandelkeks:

Deg 1 100 gr socker, 200 gr smör, 300 gr vetemjöl, 1 ägg – Gör en mördeg, låt vila och kvala den ut mycket tunn på en bakplåt. Stick med en gaffel små hål så att den inte lyfter sedan.

Deg 2 Värm 100 gr socker, 2 msk smör och 1/4 ltr grädde till en caramel(lätt knäck) tillsätt sedan 100 gr mandelspån. Häll massen över Deg 1 – och baka av vid 180 grader i ca 10 minuter. Skär rutor så länge degen är varm, direkt från ugnen.

Det kommer mera