Jared Diamond är professor i geografi vid UCLA, Pulitzerpris-vinnare, samt kollapsguru. Hans senaste bok heter just ”Collapse”. Professor Diamond försöker ta reda på varför framgångsrika samhällen som Maya, Påskön och Sovjetunionen kunde kollapsa så snabbt och inte minst om det kan hända med vår civilisation också.
Hans slutsatser är att ett stort samhälle som konsumerar mer resurser än det producerar löper en uppenbar risk att kollapsa när det står på sin höjdpunkt. Diamond noterar att den globala finanskraschen följer samma mönster – det togs ut mer pengar ur banksystemet än som sattes in och till sist kom kraschen.
Vad som är viktigare är att förhindra att det västerländska konsumtionssamhället går samma väg. Diamond menar att om vi fortsätter att konsumera mer än vi producerar så dröjer det högst 50 eller 60 år innan kollapsen är ett faktum. Men som han konstaterar, det behöver inte innebära någon katastrof för världen som helhet. Det är bara vår livsstil som i så fall är dömd till undergång. Andra samhällen som är byggda på andra förutsättningar, som Nya Guineas infödingar, kommer att fortsätta sina liv precis som förut