Vi hade gemensamma rötter i länderna i utkanten av Alperna, vi delade många matminnen tillsammans – uppväxten har varit lika i dessa kulturområden. Jag talar om Werner Vögeli en av mina mentorer och vänner. Just idag tänkte jag på honom när han berättade om Söndagarna där man åt en ”Zopf” fleta gjord av jästdeg – alltid bakad på Lördagen. Den ska man njuta med färsk smör och hemmagjord sylt. Samma ritual hade vi i min familj…………..Som sagt det har varit dags igen, ett enkelt recept som förgyller Söndagsfrukosten. Här kommer Werners recept – Emmentaler Fläta . 1/2 liter mjölk, 40 gr jäst. 1 msk salt, 2 tsk socker, 150 gr osaltat smör, 2 hela ägg, 1 kg vetemjöl. Värmd mjölken rumsvarmt blanda med jäst,socker,salt, smör(smält) och äggen. Tillsätt sedan mjölet och kör i degblandaren till det blir en härlig deg. Jäs i 1 timme. Dela sedan degen i tre delar, och rulla ut tilll 70 cm långa rullar. Flätar dom – lägg på ett bakplat – jäs ytterliggar 1 timme pensla med uppvispad ägg och baka i 225 garder i 35 minuter obs en varmluft – det går för snabbt. Ställ kall över natten och njut till frukost med smör och hemmagjord sylt eller marmelad, samt en stor kopp mjölkkaffee…….