Under förutsättning att klimatmötet i Köpenhamn i december inte slutar i ett fullständigt fiasko så kommer vi fortsätta vägen mot det klimatsmarta samhället, där vårt sätt att bo, äta och resa ställs inför nya utmaningar:

  • Bensindrivna bilar fasas ut och ersätts med – tja säg det! Etanol verka vara en parentes medan diesel duger till nöds under en övergångsperiod, men är onekligen ett fossilt bränsle. Återstår att vänta in nya smarta lösningar, som elhybrider, elbilar eller varför inte helt nya system som Personal Rapid Transport.
  • Denna utveckling öppnar för att allt fler energisnåla hus kommer att byggas . Någon form av subventioner blir det säkert, oberoende av vem som vinner valet nästa år. Det är en tämligen okontroversiell strategi. Värre blir det om vi tvingas inse att hus som ligger glest utspridda på landsbygden inte fungerar i ett klimatsmart samhälle. Då blir det en utmaning att få hela Sverige kan leva.
  • När det gäller våra matvanor verkar det finnas det två alternativ. Antingen blir vi vegetarianer eller så ställer vi om till lokal produktion, för att minimera transporterna. Varken det ena eller det andra är speciellt realistiskt, åtminstone inte i det korta perspektivet