De bästa kockböckerna bör väl normalt skrivas av erkända, hantverklig duktiga Kockar som arbetar vid dom bästa restauranger. Men dessa Stjärnkockar skriver inte recepten för oss som lagar maten hemma, nej självgoda som de är,skriver man oftast bara för sina yrkeskollegor. Läser man recepten – förutsätter dessa kockar att vi hemma har en del förkunskaper, har ett professionell utrustad kök. Dessa kockar vill bara visar upp sig för sina kollegor hur kreativa och coola det är. Vi som är normala matlagare – kan inte ens med stor möda skaffa fram lika fina råvaror, hos Ica,Coop eller andra kedjor. Till och med i den så kallade Gourmetstaden Grytthyttan med nordens största kockboksbibliothek och många unga begåvade gastronomistudenter levande i byn, hittar man inte dessa råvaror. Har väl aldrig sett en så dålig matbutik i hela mitt liv………..Men dessa proffskockböcker har dom största upplagor. Att sedan maten aldrig i verkligen ser ut, som på dessa stylade färgglada och estestisk tilltalande bilder är något annat. Jag önskar kockböcker som gör mat för vanliga människor – gjord av vanliga människor – med mat som förgylla vårdagen och inte kockarnas ego.

Skillnaden mellan den svenska och italienska Toppgastronomin är att man efter en Middag på en Svenska Stjärnkrog talar om Kocken – i Italien talar man om hur trevlig och fylld av glädje middagen har varit. Detta säger väl allt………………….