Nu är det dags igen för nästa topplista…………..världens bästa 100 restauranger , vald av krögarna, kockarna och journalisterna själva. En lista igen men till vem ? mera klubben för inbördes beundran. Alla skall säga sitt – allt går med trenden, som en flock får som springer efter – bekräfetelse. Sag måste rösta på mina kompisar – eller mina vänner.

Ingen våga säga att Fat Duck, El Bulli eller någon annan – är ”inte topp”, ingen simmar mot trenden. Vad är trenden, hela världen är i kris vi har har totalt 900 miljoner som är arbetslösa eller svälter – det ekonomiska systemet är i gungningen…………….vi har inte sett botten på länge 14 av 17 amerikanska banker är konkursfärdiga……..Och vad gör vi gör en kroglista där enligt min undersökning en trerättersmiddag med vatten på dessa krogar kostar 170 EURO per person………………………170 EURO måste räcker i Europa för en trebarnsfamilj i två veckor för mat……………. I Östeuropa är detta en månadslön. Det räcker inte med att man för lite för Action Hunger………………..Se man på medlemmar så fungerar det att man har regionansvarig som ”själva plockar” folk som röster – och där igen. Klubben för inbördes beundran…………………hurra. Alla regioner har samma antal röster…….(ju mindre bra restauranger som finns, desto högre kommer restaurangen upp på listan(antal röster). Eller ju mera världskänd restaurangen är desto högre igenkänningsfaktor.

VEM äter på dessa krogar ? Just det är samma personer som bär ansvaret för ekonomikrisen. Via sin girighet, via sin elitism , via sina luftaffärer fick det pengar som det måsta visa upp på dessa krogar.

Kom igen – skriv iställe om restauranger – med vettig mat till rimliga priser, för oss vanliga döda. Back to basic…………..jag behöver inte desigande tallrikar till varje ny rätt, jag behöver inte aristokratiska artifakter på bordet, jag behöver inte uppassare bakom ryggen under middagen, jag behöver inte alla dessa ”krampaktiga, sensationsskapande matkreationer av kockar som lager mat för sig själva och sina yrkeskollegors ego. Jag vill har vällagad god mat, med riktiga smaker gjord av produkter som finns tillgängliga just nu, utan trams och detta varje dag. Jag sitter här med en nyskördad sparris lätt pocherad – med en tunn pannkaka, smaksatt med färska örter och lite brynt smör, till detta en fin Riesling eller en Soave………lantviner.