Det är tyst i Stockholm – det finansstarka klientelet har minskad radikalt i Stockholm. Hos Mathias Dahlgren på Grand få du nu ett bord på kvällen om du ringer klockan 17.00 – Innan dess behövde du ringer minst 3 månader i förväg. Halvbokad hos Pontus, Operakällaren, Esperanto och Lux. Men krogar som ligger under lxyklassen har fortfarande gäster. Det påminner mig mycket om tiden 1985 – 1990 all time high i Stockholms krogvärd som efterföljdes av Stockholms Blodbad(Krogdöden) mellan 1990 och 1993 där 75 % av alla krogar gick i konkurs………..Oj Oj – Nu är det dags igen ” Geiz ist geil” – ”Snalhet är inne” – det betyder att om du representerar på en enkel krog – visar du till din kund att dina offerter är på marginalen och du kan inte sänka priset längre……….Kan ses som en genomtänkt försäljningsstrategi eller helenkelt företaget har inte råd till mera. Visst finns det pengar kvar i Sverige – men nu gäller det verkar men inte synas – du vill jag inte skyltar med dina tillgånger för att man kanske behöver bankstöd eller man måste lägga undan för framtida klick eller åtagande. Om sedan ” vi vanliga människor tänka lika så är den totala krisen komplett. Det finns en typ av krogar som kommer att fungerar – det är barer och klubbar – dels att vi försöker glömma eländet i drinkar och sprit – dels att vi försöker hitta enkla nöjen – träffar folk och tar nya bekanskaper i mötet med människor. Ytterligare en tröst iför Er som vill öppnar en framtida restaurang vänter till hösten nästa år – där kan ni köpa många krogar av KF och konkursförvaltare – när sedan konjunkturen kommer tillbaka så står ni redo………………….nästa höst 2009 är köpläge…….