Kvällen den 19. Juni 2008

Vi hade bokad ett bord vid hans restaurang, en stor restaurang med många öppna kök där man kan deltar med ögonen i matlagningen. Vi fick ett strategisk placerad bord och beställde maten. Där upptäckte jag att mästaren fanns på plats, för kvällen fanns han på ”salladsbaren”. En glad mästare som förde en hjärtlig dialog med den ansvariga kocken. Själv är han som en hjul i stora maskineriet, som att han jobbar varje dag och kväll på denna spisen. Kroppspråket visar tydlig att han gillar att våra del i produktionen . och att arbetar som en av alla sina anställda. Med ett leende på läpperna, hackar, skär och blanda hand. Lyfter och marinera sallader, lägger upp den kalla soppan, smakar av och är del i det hela. Hjälper till dessertstationer att ”skeddar” glass – visar och smakar……………en njöd och avslappnad mästare. Sedan säger han till en av kockarna – ”du det blir inte så mycket i kväll – slutar och kollar på Sverigematchen.” Sedan byter mästaren stationen – går över till Köttspisen- och smygger in i produktionen där, lyfter stavmixaren och montera en sås – hjälper att lägger upp huvudrätten – utan ett chefsorder utan han anpassar sig i tempo, och arbetssättet på just den spisen. Jag känner att han är njöd med ,att arbetar med händerna, att kunna smaka och lagar mat, att göra sina gäster njöd – att hjälpa sina anställda – utan att vara en elak köksmästare. Sist jag såg en person som hade den utstrålning och visade att det är en njutning att laga mat – är 25 år sedan. Min gamla mästare stjärnkrögare Paul Haeberlin från Auberge d`Ill. Kvällens Mästare och en person som har vuxit otrolig det sista åren, inte som tävlingskock utan som människa – det är Melker Andersson. Kvällens Restaurang har varit Kungsholmen – och maten………….hur bra som helst Gaspachon, Melonsoppa med charkutierer, Kantarellsoppa, Fisk och skaldjursspett, Hummer,Lammkotletter,chokladmoussen, catalana med Melonsorbet, chessecake – allt perfekt. En restaurang man trivs…………………avslappnad utan prestige men allt stämmer. Melker i mina ögon tillhör du nu en av de absolut största mästare,