Det tuffa gänget är tillbaka, Kulinariska kockar II

Att våra ute i Europa och världen, ensam med en annan språk i ett miljö – som beskrivs i Heat och har fatt uppmärksamhet via Gordon Ramsey. Det är där de händer och man utvecklas som människa och yrkesutövare. När jag under helgen ringde runt bland alla praktikplatser – så kunde jag känner mig stolt över ”mina kulinariska kockar”. Det blev ett glas extra……………….

Att jobba på tre,två och ett stjärniga krogar – i champions League är tuff och inte någon av era nuvarande ”lärare” har gjort detta ni har gjort. Ni vet nu vad som krävs och hur man jobbar på denna nivån. Det ni som kan berätta hur verkligheten i Toppgastronomin ser ut. Svett,tarar,långa arbetsdagar, språket, hierarkin -och det höga tempot – jag är lite avundsjuk på Er. Några av Er blev arga, vill aldrig mera jobba utomlands, tycker att det är en för tuff miljö, men det är verkligheten. När man vet det nu , blir man säkrare i sitt vål av sitt framtida yrkesområde – måltiden finns ju i olika skeppnader. Det finns inte bara fine -dinning.

Ni fick även kanske anna upplevelse – att ni känner nu själv, hur det är att inte kunna språket eller kunna kommunicera tilräcklig bra. Tänk på hur våra svenska invandare känner sig……….jag menar inte tyskarna.

Mitt sista ord till Er………………stannar inte i ankdammen i Sverige – två år till på en toppkrog i Europa – och sedan som chef till en stor koncern i mellanöstern. Där byggs 1000 hotel der närmaste 10 åren. Där har ni en månadlön av ca 10000 Dollar med två manader semester betalt………………….inte som i Sverige kanske högst 4000 Dollar med mycket skatt.

”Lets go cooking Chefs.”

The Old Wise Chef