Behöver TV- kockar vara bra kockar ?

Jag lyfter upp ett uttalande av Århundrets kock Eckart Witzgmann – även Gästprofessor på Restauranghögskolan i Grythyttan som han gav i tysk TV den 15.11.2007. För ytligt och enkelt arbetar TV kockar. Nackdelen att allt måste går snabbt, snabbt och ännu fortare. Bilden av kocken som hantverkare blir mer, att man bör vara en Entertainer och Lekledare. TVn förmedlar bara den enkla och bekymmersfrita delan av ett hantverksyrke. Sedan skapar det inte någon trovärdighet, att produktplacering och sponsring bestämmer matsedeln – vissa produkter måste användas. Det blir inte matlagning det blir produktreklam. Men visst det blir ett Köksfeber hos människan – men slutligen förändrar TV-tittare inte sina matvanor. Har man mediamakten som en TV- kock har ,bör man kritisk granska produkterna – dess relevans för hälsa, omvärld och miljö. Men bör även skapar ett mervärde genom attraherar TV-tittare att inte bara ”tittar på Mat” utan även själva lagar mat. Att skapa lust till mat och vin ,och även förmedlar matkulturvärden bör vara – den viktigsta ingrediensen och krydda som kocken använder. Där behövs en riktigt kock och inte en som kallar sig kock – bara fö han kan sätter på spisen – även om detta kan våra ett bekymmer i Designköken i TV