Kökets Ronaldo – Andoni Blog Image

När ni alla fortfarande prisar Ferran Adrias Kök – så finns hans arvtagare redan runt hörnet -självklart i Spanien . Stället där Andoni Aduriz kommer ifrån träffas män inte till football eller kortspel – man möts i köket. Han själv kallas ” Andoni” lika kärleksfull som Ronaldo den stora brasilianska fotballspelare, behöver han bara ett namn. Alla barn i baskiska San Sebastian känner hans namn ” Andoni” och alla vet att han är besatt av mat. En gång tog denna 3 stjärniga kock tillflykt till Spaniens främsta Leversjuka-sjukhus i Grenada. Läkarna trodde det inte var sant – att han följde deras diskussioner och skrev och skrev notiser. Han villde har kunskap för att förstår sig på mänskliga organ, enzyme,fett,proteiner. Hos honom handlar det inte om ett grad i tillagningstemperatur – det handlar om tusenddels grader. Vad är han ? en praktiker med teorektisk anlag eller en teorektiker med praktisk handlag. Han gäller just nu som den mest intellektuella 3 -stjärniga kock. Över hans läromästare Ferran säger hand – Där möte jag en typ av kock/människor som inte brydde sig, över ekonomiska aspekter i företaget. Skattemyndigheterna brydde de sig inte heller om, alla har varit upptagen över konsistensen i nya skum och rätter. I sin Restaurant ” Mugaritz” i närheten från San Sebastian tänker han annorlunda. Han har till sitt mål att inte laga mat som alla andra. Han komponerar med inhemska ovanliga kryddor,blommor,gryn och vetesorter. Kalla och varma kontraster. Tex en Hö-consomme – eller hans sagolika parfymerad bläckfisk med olja från granatäpplen…………..sagolik.