El Bulli först i världen igen – men Tomas Keller har två restauranger på topplistan. Danske Norma på femtonde plats. Oaxen på plats trettio nio.Chez Dominique på plats trettiofem.

På den här lista – i sin helhet – premieras något av det ” köken som arbetar med ” texturas” eller den kemiska processer. Nya krogar har lättare att komma in på den här lista. När man ser på namnen som bedömer krogar – kan man ser vilken typ av krog personen gillar…….Att Bocuse finns fortfarande med på topp 50 – något att fundera över. Som med alla guider – kulturella och sociala ramer påverkar vårt sätt att se på saker och ting. Trevlig med en del asiatiska krogar speciellt indiska på topplistan. Anmärkningsvärt även hur en del krogar rasar i bedömningen eller höjs otrolig mycket. Det verkar vara en levande skala..

läs mera här

1 El Bulli Spain

2 The Fat Duck UK

3 Pierre Gagnaire France

4 The French Laundry USA

5 Tetsuya’s Australia

6 Bras France

7 Mugaritz Spain

8 Le Louis XV Monaco

9 Per Se USA

10 Arzak Spain