Chock för Frankrike -Världens Gourmethuvudstad – är nu Tokyo

För första gången har Tokyo haft besök av Michelin – resultat nu är Tokyo förre Paris världen Gastronomicentrum

191 stjärnor till 150 restauranger. Atta restauranger varav två sushiställen fick 3 Stjärnor.25 ställen fick två stjärnor och 117 ställen en stjärna . Även den äldste Michelinchef finns nu i Tokyo 82 ariga Jiro Ono från Sukiyabashi Jiro sushi är nu den äldste chef vom fick tre-stjärnor av Guide Michelin. Michelin annoncerade i sitt tal : Att Tokyo är världsledare inom Gourmet Dining. Paris har 98 stjärnor varav 10 tre stjärniga krogar – London 50 stjärnor varav en tre-stjärnig – New York har tre- trestjärniga och 49 total stjärnor.

Följande restauranger fick tre stjärnor – tänk även här på den frankofila ”stämpel” l Atelier de Robuchon fick två stjärnor och la table de Robuchon fick en stjärna – även Alain Ducasse nya krog Alain Ducasse’s Benoit and Beige fick en stjärna.Storslam för Rebuchon denna vecka – tre stjärnor i Las Vegas och Tokyo samt två och en stjärna i Tokyo – Grattis till ”den galne kocken”

Stjärnkrogar i hela listan med även typ av mat

Tre nya tre stjärniga krogar i Tyskland
Bareiss“ i Baiersbronn, „Amador“ i Langen und „GästeHaus“ i Saarbrücken mit drei Sternen aus. Tyskland har nu ,9 – tre stjärniga, 15 två stjärninga och 184 enstjärninga krogar..
Speciellt kul för Bareiss – en vän till Grythyttan – Som har i byn Baiersbronn med Traube Tonbach och Sackmann – OBS 4000 invånare – 2 – tre stjärniga krogar, 2- tvåstjärniga krogar – och 4 en stjärninga krogar……uppdelat på fyra företag. Krogarna finns på Hotell med 90 % beläggning men som ej jobbar med konferens.

17.11 Michelin i Las Vegas

Nu även en trestjärnig krog i Las Vegas

Nu finns det en tre-stjärnig krog i Las Vegas Joel Rebuchon i MGM Grand – däröver 3 två-stjärninga krogar och tolv med en stjärna. Las Vegas blir mer och mer världens Gourmet Huvudstad – där nästan alla stora hotell har som juvelen i kronen en toppkrog där det har stjärnkockar som Ducasse,Puck,Gaganaire,Troisgros,Bocuse, Keller eller Vorgerichten som krögare. Tex har Wolfgang Puck fader av den nya amerikanska gastronomin med sin Spago som öppnade 1980 i LA – 6 olika konceptrestauranger i Las Vegas.

Michelin och Bib Gourmand i New York

Här är även nya lista från San Fransiso Bay

Även Nya Stjärnor i Schweiz

Nya stjärnor i Italien hela listan av stjärnkrogar