Björklunds skugga vilar tungt över Alliansens Skolpolitik.

Ni vet, majoren som blev Skolpolitiker – som tyckte att Yrkesutbildningar är något för dessa som mindre begåvade och inte vill läser på högskolan, så tog han bort högskolebehörigheten från alla yrkesprogrammen – resultat ser vi idag – kompetensbrist – från 43 % sökande till yrkesprogram till 33 % av alla elever. Samtidigt som många som läser teoretiska program och inte kan erhåller ett jobb utan utbildning.

Nu är det tack och lov högskolebehörigheten tillbaka så alla har en chans – vi märk redan inom Hotell och Turismutbildningen ett ökat söktryck kul.

MEN nu kommer Björklundsandan fram igen hos nuvarande skolminister – vi måste skapa en kortare yrkesskola för dessa som har inte behörighet till gymnasiet.

VEM är dessa som klarar inte den grundläggande behörigheten till gymnasiet – ju dessa som inte haft via avsaknaden av svenska språket förmåga att tillgodogöra sig andra ämnen, dessa som lider under psykisk ohälsa (en ökad antal elever) dessa som har medicinska diagnoser ska dessa erhåller ett snabbspår (och läggas ihop till en misslyckad grupp – B- laget eller till och med C – laget ? Samlas i ett getto eller särskild utbildning för dessa som inte ”platsar”……

Är det inte bättre som alla duktiga skolor gör idag – anpassa studier via reducerad studieplan ( man läser mindre men fokuserad) eller individuell studieplan – utifrån individens förutsättningar särskild inom grundskolan – istället för att fokuserar på 15 ämnen på 8 ämnen (som behövs för att komma in på ett ordinarie program ?

Alla ska ha möjligheter att lyckas – inom ramen för nuvarande skollagen finns alla möjligheter – använd dessa – och skapa inte skolor eller program utifrån en politisk agenda och tanken att man för att utöva ett yrke behöver man inte kunna något.

Tänk även på framtiden för dessa individer – Jag själv har varit en ointresserad elev i grundskolan – men vaknade till med hjälp av en duktig lärare – läste på gymnasiet och gick sedan en lärlingsutbildning som kock.  Jag hade dåliga förutsättningar – lågutbildade föräldrar – inte intresserad av att stödja mig i skolan, brist på böcker hemma och omgivningen tyckte det räcker att kunna laga mat som kock. Är evigt tacksam till min lärare som lobbade och övertygade mina föräldrar (som tyckte som Björklund, Edholm eller tidöavtalet). att jag ska lästa på gymnasiet som skapade den basen att kunna utforma mitt liv, att har en valfrihet och kunna senare byta karriär. Vi har idag i Sverige världens bästa möjligheter till Livslångt lärande och det är kostnadsfritt – så förstör för ungdomar som är människor som är olika och har olika förutsättningar.  Ni vet att jag själv är Liberal – men i denna fråga är jag besviken på partiet och agendan, även diskussionen om Ipad och Böcker är inte relevant – en duktig lärare använder båda lärverktyg ( det är proffs). Sök heller lösningar i själva skolsystemet som bygger på 1900 talet – som bygger på att alla elever som är människor, är lika och inte är enskilda individer som utifrån sin egen utvecklings har olika förutsättningar att tillgodo göra sig lärande och utbildning.