Bakgrund

Diskussionen om arbetskraftsinvandering är hög -när man söker folk med kompetens, det vad inte är tydlig i debatten är att det FRITT FRAM att utan arbetstillstånd kommer till Sverige och jobbar är från länder inom EU – det är 27 nationer – dom enda länder i EUROPA förutom Schweiz som är inte med i EU är Albanien, Montenegro och Nordmakedonien. Bosnien och Hercegovina, Kosovo*, Serbien och Ukraina. Andorra och San Marino. Från alla andra länder – finns det inte några restriktioner att komma hit och jobbar.

Vad vill Regeringen – utifrån den relativ höga arbetslösheten i Sverige – folk med en låg utbildning – vill man begränsar inflödet av arbetskraft från tredje land – resten av världen. Hur gör man det man vill sätta ett minimum lön.

Vilka arbetsområden arbetar folk från tredje land som har ansök och fatt beviljad arbetstillstånd siffror är under år 2023 hämtad från Migrationsverket.

Som man ser finns det en del yrkesområden och yrkesgruppen som snabbt skulle kunna tillsättas av dessa som är arbetslösa. Men kanske dessa är inte motiverad att tar dessa jobb. Sedan är det ju bra att man ger tillstånd till högkvalificerad arbetskraft – men dessa bör ju har samma löns om inhemska utövare av tjänsten.

Undrar jo vilken yrkesgrupp alla ”Foodora” eller budbilsförare tillhör – det kommer ju oftast från en viss del av Asien……………………

Motsvarande arbetslösa/ lediga jobb 202312 källa Arbetsförmedlingen

Man kan jo hellre fråga sig – hur ska vi få folk i jobb – tydligen är det brist i många yrkesroller som krävs en lägre kompetens – som med en kortar instruktion skulle kunna tas av en stor del av dessa som står utanför arbetsmarknaden. Kanske att olika sorters stöd ger mera än en anställning eller jobb – eller vad som är mera orolig – för att erhålla en garantipension behöver du inte har jobbat särskild länge.

Det dags att ser över själva systemet där all jobb ska löna sig…………………..