Blog Image

Creative-Cuisine

om allt i världen

Denna sida är privat och uttrycker endast mina personliga tanker och åsikter. Det kan gäller Mat och vin, samhällshändelser eller något som jag tänker på just nu.

Det största hindren för utveckling av en organisationer, företag och även politiska partier

Trender och Framtiden Posted on mån, december 16, 2024 16:38

1. Konservativa arbetsmetoder och processer

Äldre beslutsfattare kan ibland föredra beprövade metoder och undvika risker, vilket kan leda till stagnation. Deras erfarenhet av tidigare framgångar kan göra dem ovilliga att omfamna nya idéer eller teknologier som innebär större osäkerhet, där ser vi att kraven från ungdomar öka och det accepterar inte ” old school”. Denna missmatch gör att man ” inte hittar varandra”. Mångfald i erfarenheter, bakgrund och tankesätt är avgörande för att främja innovation. En homogen kultur kan däremot bli ett hinder. Samma typer av lösningar återkommer om och om igen. Begränsad förmåga att förstå olika kundbehov och marknadsperspektiv. Konflikt rädsla som förhindrar meningsfulla diskussioner. När det sedan uppstår en kollektiv sanning – typ en gemensam tolkning i en sfär eller bransch, blir konsekvenserna förödande för utvecklingen. Alla tror – men ingen vill tillgodogöra sig fakta och statistik…………………..

2. Bristande digital kompetens

Många i 50+-gruppen har inte vuxit upp med den digitala teknologin och kan känna sig mindre bekväma med att integrera nya verktyg och processer. Detta kan skapa en känsla av att de bromsar digital transformation inom företaget, och kan därmed inte utnyttjar det fulla potentialet hos den unga generationen – som gör att man i förstår varandra. Det blir misstolkningar av varandra och attraktiviteten som arbetsgivare sjunker. Bara debatten om AI visar inom många organisationer på en oförmåga att ser fördelar med innovation, utveckling och kunna den nya tekniken applicerar i sin verksamhet.

3. Hierarkisk ledarskapsstil

Äldre generationer tenderar att vara vana vid mer hierarkiska organisationsstrukturer, vilket kan vara i konflikt med dagens plattare, mer dynamiska och inkluderande företagskulturer som präglar många framgångsrika internationella företag och start ups. Unga medarbetare föredrar ofta en ledarstil som bygger på samarbete och självbestämmande men självklart mot mål och resultat.

I en kultur där beslutsfattande är starkt centraliserat kan medarbetarna ofta känna sig maktlösa och ovilliga att bidra. En utvecklingsinriktad kultur kräver tolerans för misstag och experiment. Men om misslyckanden bestraffas, kan det leda till stagnation. Dit tillhör även stuprör och förmåga hos chef att håller flera olika processer ihop som det blir en helhet – helikopterseende, agil förhållningssätt och tydlig målstyrning är viktiga parameter som skulle gynna många organisationer.

4. Motstånd mot kulturella förändringar

Förändringar i arbetsplatskulturen, såsom en ökad betoning på mångfald, inkludering och flexibilitet, kan mötas med motstånd av äldre beslutsfattare som kanske är vana vid andra normer och strukturer. Även när värdegrunden förändras till det positiva. Vissa kulturer och länder har lättare att tar till sig nya sätt att arbetar och tänker, medans andra har stora problem som tex Tyskland, Frankrike i Europa som har varit dominerande under många år – där man ser nu stora strukturella problem se tidigare inlägg om OECD rapporten.

Kultur är en av de mest kraftfulla faktorerna för att främja eller hindra utveckling. Organisationer som bryter mönster av likatänkande och rädsla kan skapa utrymme för innovation, tillväxt och långsiktig framgång. När organisationer främjar en kultur där alla tänker likadant och ifrågasättande inte uppmuntras, kan det skapa stagnation. Även ett ledarskap att skydda till varje pris trogna och lojala medarbetare inför förändringar och skapa därmed en oas av bekvämlighet. Som i förlängningen är ett hinder för en enskildas egna utveckling och därmed även organisationen förmåga att ser i framtiden.

För att hittar det bästa talanger, skapar intresse hos den unga framåt inriktade generationer – kan man inte står stilla utan företag, organisationer måste skapa sig ett varumärke som attraherar det bästa. Där bör även språket inte vara ett hinder, allt fler använder sig av engelska som arbetsspråk för att både attraherar talanger men även för att hitta en gemensamt sätt att kommunicerar. Svenska är ju detta sammanhang en minoritetsspråk.

Varumärke för branscher måste fyllas med en VISION – ett BUDSKAP av vilja alltid ligga på TOPP som sedan följs upp av en Arbetsmiljö som präglas av RESULTAFOKUS och ANSVAR för sin egen och företagets utveckling. Varumärke ska även präglas av ständig pågående förändrings fokus, utveckling av produkter men även organisationen.

Tyvärr har många organisationer och företag hamnat, i fällan att alltid reagerar på händelser och följer beteenden istället för att ta agerar och påverkar beteenden, händelser och utvecklingen.



Den unga generation är nyckeln till framgång och enligt OECD är Sverige bland det bäst rustade för framtiden.

Arbetsmarknadspolitik, Utbildningspolitik Posted on mån, december 16, 2024 14:28

Jag är stolt över det svenska skolsystemet och för det kompetenser som den lär ut och som ger redskap för livslångt lärande. Tack att ni finns Svenska ungdomar och unga människor som har utvecklat dessa förmågor som gör vart samhälle till vinnare i en framtid som förändras allt snabbare. Ni är framtiden och ni bör vara förebilder för den äldre generationen, särskild politiker. Detta trots att ni ofta framställs som lata och ointresserade av att lära sig, som är en återkommande debatt i media, och det finns säkerligen flera retoriska grepp till varför detta fokus existerar. Skolan och Utbildning skapar rubriker och ger Politikerna lätta poäng. Men det ni och era kunskaper, färdigheter och särskild kompetenser är nyckeln till vår samhällets framgång även i framtiden. Ni behövs för den transformation som vi har framför oss, och ni har tydligen tillägnad ER enligt OECD analys i det svenska utbildningssystemet. Visst finns det varningstecken där särskild den psykiska ohälsa som politiken bör har som huvudfokus – inte Pärm eller Skärm.

Men varför är vi i allmänhet så negativa till Er.

  1. Kulturella och samhällsförändringar
    Många äldre generationer upplever att ungdomar idag har det lättare tack vare teknologiska framsteg och välfärdssystem. Det kan skapa en kontrast där unga ses som ”mindre drivna” jämfört med tidigare generationer som kanske behövde kämpa hårdare för att nå framgång.  Det glömmer oftast bort den oerhörda stressen ni idag upplever i dagens kunskapskvarn ( som innehåller ju mycket mera än era föräldrars). Den stora Psykiska ohälsa kommer jo som en brev på posten när Ert liv styrs redan från förskolan av en läroplan. Kraven på Er är så otrolig mycket större både från föräldrar, samhället och Er själva. Dagens ungdomar är tack och lov är mera självständig och tänker mera på sig själva och sin utveckling ( ni har höga krav på Er själva som även skapa stress), samtidigt ni har mera tillgång till relevant information som tidigare. Ungdomar idag värdesätter därav balans mellan arbete och fritid, det behöv för att överleva. Istället för att följa traditionella 9–5-jobbstrukturer söker de flexibilitet och möjlighet att kombinera karriär med personliga intressen och hälsa. De är mer benägna att välja arbetsgivare som erbjuder distansarbete, flextid och goda arbetsvillkor.
  2. Medias roll att skapa debatt
    Media tenderar att lyfta fram negativa stereotyper och kontroversiella ämnen eftersom de genererar klick, tittarsiffror och engagemang. Att framställa ungdomar som lata eller oengagerade kan väcka starka känslor, särskilt hos äldre läsare och tittare. Allt har inte varit bättre förr – utan många äldre har sin utgångspunkt från sin ungdomstid särskild politikerna. Hur kan man fokuserar på från ”SKÄRM till PÄRM” – istället för att skapa en symbios av båda delar. Man fokuserar på mera på misslyckande än att lyfta det positiva – som denna generation tillför samhället. Även att göra grundliga analyser är en brist i mediahanteringen ……………
  3. Skolresultat och arbetsmarknad
    Sverige har sett en nedgång i internationella studieresultat, såsom PISA-undersökningar, vilket ofta kopplas till ungdomars ”brist på disciplin”. Samtidigt möter unga en arbetsmarknad som ställer höga krav, vilket ibland leder till en bild av att unga inte ”kan tillräckligt”. Arbetsmarknaden har krav utifrån nutid och tänker inte på anställningsbarhet och i framtiden. Att det inte väljer traditionella yrken, utan mera intresserade av det nya yrkesområden är självklart – det speglar mera det egna intressen och vart man ser sig i framtiden. Samtidigt som företag i den ”gamla” arbetsmarknaden inte har haft förmåga att attraherar ungdomar. Många ungdomar lockas idag av yrken inom teknik, media, entreprenörskap och andra moderna branscher som framstår som mer #innovativa och #prestigefyllda. Traditionella yrkesområden kan uppfattas som ”gamla” eller mindre attraktiva, särskilt i ett samhälle där framgång ofta associeras med högre utbildning och kreativa karriärer. Även genom man erhåller fakta runt arbetsmiljö och hälsotal för många yrken – gör att man väljer bort vissa yrkesområden. Svenska skolan lyckas med sitt uppdrag enligt skollagen det visar OECD analys – trots det stora förändringar i sammansättning av samhället. ENLIGT SKOLLAGEN 4 § ska

 Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

Enligt OECD nya mätningar ligger vi högst till i områden som inte kan mätas av PISA, spännande att ser även på skillnader mellan generationer…………………………………Det har inte varit bättre förr, och kanske förklarar en del av den höga arbetslösheten bland 50 plus.

Här ligger vi ju i #världstoppen – men man ser även hur det äldre generationer inte har förmågan att tillgodogöra sig Livslångt #lärnde.

Är kritiken rättvis mot var unga generation ?

Forskning visar att många ungdomar är kreativa, engagerade och medvetna om samhällsfrågor som klimat, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Kritiken kan därför ibland vara överdriven eller baserad på fördomar.

Det kan vara värdefullt att ifrågasätta varför media så ofta väljer att lyfta dessa negativa narrativ och istället ge plats åt nyanserade berättelser om unga som tar initiativ och gör skillnad.

Särskild när man ser på OECD ovanstående nya mätning några år efter utbildningen – det inte det unga som är ett hinder till förändring och utveckling av framtiden utan det äldre………..

Det är viktigt att inte generalisera. Det finns många 50+ ledare som är innovativa, anpassningsbara och skickliga på att bygga broar mellan generationer. Problemet ligger ofta inte i åldern i sig utan i en ovilja att förändras och lära sig nytt – något som kan förekomma i alla åldersgrupper. Detta lyfts även i OCED rapport ovan – ser uppdelning av dessa kompetenser i ålder. Det är inte åldern som är det största hindret, utan förmågan (eller oviljan) att anpassa sig till förändringar och nya trender. Företag behöver arbeta aktivt med att skapa en inkluderande kultur där både unga och äldre kan bidra med sina unika perspektiv. När ålder och erfarenhet kombineras med ungdomlig energi och kreativitet kan detta bli en kraftfull drivkraft för utveckling. Kanske den så kallade Björklundska ” Flumskola” – har inte varit så dum – när man ser OECD rapporten – Det Learning Outcome som räknas inte delmålen som i PISA. Vi ser nedan särskild länder som är på väg att tappar mark och ekonomisk kraft där befolkningen inte har den inställning till livslångt lärande, lära om och lära nytt. Från toppen i VD stolen till ner i produktionen……

https://www.oecd.org/en/publications/oecd-skills-outlook-2023_27452f29-en.html