Just nu har vi Liberalerna som styr arbetsmarknads och utbildningspolitiken, efter 8 år av Socialdemokratisk policy vill dessa politiker hittar på sina egna lösningar på gamla problem som det delvis är fader till.

Kommer ni ihåg en Minister som förordnade en yrkesskola – yrkesprogrammen behöver inte ha någon högskolebehörighet……det blir ju arbetare och ska jobba inte studera. Ivrig påhejad av arbetslivet som hela tiden skriker efter arbetskraft och inte tänker på individens livslånga arbetsliv. Regeringen reagerade och vad hände? plötsligen sjönk antal sökande till yrkesprogrammen – eleverna och deras föräldrar har varit mycket klokare. Efter mycket tjat från samma organisationer – återskapade sden grundläggande högskolebehörigheten på yrkesprogrammen men med möjligheten att väljer bort ………..alla duger inte ( vilken människosyn). Parallellt lobbade man även på att vi behöver flera sökande som läser yrkesprogrammen – så staten skulle begränsa antal platser på det vanliga populära högskoleförberedande programmen. Och regeringen – gav till Skolverket ett uppdrag att ser över utbudet – inom det gymnasiala yrkesutbildningar, mera platser på yrkesprogrammen mindre på typ estetiska programmet ( vilken kunskapssyn av dessa organisationer).

Den så kallade Dimensioneringsutredningen. Nu blir det ännu jobbigare – nu ska man ändå skapa en yrkesskola som administreras av Myndigheten för Yrkeshögskolan som ska konkurrerar med Yrkesvux, och en yrkesskola för elever som inte klarat grundskolan – ( B- laget).

Men det finns ju inte någon självinsikt av dessa som ropar efter ” gymnasial arbetskraft” – VARFÖR väljer ungdomar inte dessa utbildningar? Hur ser arbetsmiljö ut?  Framtidsutsikterna?  Är vi tillbaka till 1900 talet – där utbildningen enbart syftar till att försörja arbetslivet med arbetskraft?  När samtidigt Socialstyrelsen konstaterar att högskoleutbildade lever 10 år längre och är friskare än dessa som enbart har gatt ett yrkesprogram och kroppslig sliter hård…………………

Kommer alla dessa yrkesutbildningsmöjligheter på gymnasial nivå inte bara konkurrerar med varandra om dessa stackare som önskar läsa vid ett yrkesprogram?  Barn kullarna kommer minskar med 30% fram till 2035 –( det vet vi redan nu det är födda).

Är det inte bättre att ser över det befintliga systemet ?

Ger alla möjlighet att läsa efter gymnasiet ( även det som har läst på högskoleförberedande programmen) på yrkesvux till yrken där det finns ett anställningsbehov från företagen – som finansieras via statsbidrag. Även Arbetsförmedlingen anlitar dessa utbildningsmöjligheter – samt att man tvingar det lokala och regionala företagen att vara delaktig – inte bara policyexperter och strateger på nationell nivå. Det dessa som ska tillsammans med utbildningssystemet skapa det utbildningar som behövs – det vet bäst. Låt även vara det flesta utbildningar vara sökbar från hela riket som det syftar till anställningen i denna region.

Jag vill inte tillbaka till en tid där alla gick på en yrkesskola och sedan till fabriken – vi har sett när dessa företag läggs ner – tex. SAAB och andra industridrakar – att dessa personer som jobbat hela sitt liv hos företagen lämna över till sitt öde och inte kan lära om och lära nytt i en ny tid.

Framtiden byggs inte på kunskapssyn från forntiden utan vi måste blickar till framtiden och ger medborgarna den bästa möjligheten till ett livslångt lärande. Utbildning ska inte bara syfta till arbete utan är en grund i var demokrati.

Branscher som skrika bör tittar på branschen och företag som attraherar dagen ungdomar och även vuxna – SER och LÄR – och TÄNK om.

Och ni ungdomar som ska väljer gymnasiet – välj ett program som ni drivs med i en bransch med sunda värderingar och som verkar rolig – ni är mitt i vuxenblivande, njut av ungdomen och framförallt läs alltid in den grundläggande högskolebehörigheten.

Ställ alltid frågan – här finns jag – med min utbildning – vad kan Du som bransch eller företag göra för mig. läs även här