från hemmakök till lyxkrog

Matkulturen är en viktig del av synen på ett land – välstånd och vad människor prioriterar. Man lyfter alltid fram länder som Italien och Frankrike – som den gastronomiska kulturens fanbärare……………….Så dessa har satt ribban hur vi tänker – men nuförtiden tycker jag utifrån mina upplevelser att många länder har körd om dessa två tunga instanser – för att vara lite mera öppen, utvecklingen i dessa två stora länder har stått stilla – men statusen är kvar.

Det inte så att dessa länder inter håller en hög standard – toppen är riktig bra men via prissättningen inte tillgänglig för alla. Det finns många eller alltför många mediokra etablissemangen som lever på landets ryckte och tolkningsföreträde vad som rätt och fel. Däremot har många av dessa länder en hög matkultur som har utvecklas till njutning även i hemmet och utanför restaurangerna.

Ett land i Europa som haft stor framgång – men mest i den högsta prisklassen är Spanien som via Ferran Adria med sin El Bulli – skapade ett fokus på denna stil av matlagningen – något som finns kvar och har utvecklats – men den vanliga spanska krogkulturen är inte på topp när det gäller mat, men utelivet är världsklass.

Sedan har det varit fokus på Nordic Cuisine – som är egentligen inget nytt, utan att man använder nordiska matlagningstekniker och smakpreferenser som har varit glömda eller undertryckta av den franska och italienska som hade tolkningsföreträde över vad som är rätt. Den första som arbetade är Magnus Ek – det är hans förtjänst och gärning som lyfte upp det nordiska köket, men alla dessa tekniker finns även i utbildningsunderlaget till bondehushållskolan från förr. Redan där är det fokus på säsonger, smaker och tekniker – men samtidigt har vi återupptäckt eller fatt relevanta bra råvaror, genom att bönder och odlare har blivit mera kvalitetsmedvetna och har lärd sig hur viktig är det med bra produkter – bra mat kräver bra produkter, leverantörer letar och bönderna odlar. Denna kedja har varit alltid varit basen i köket – och där har Italien och Frankrike varit ledande – denna kedja fanns alltid på plats sedan flera hundra år. Nu börjar även vi det vanliga folket köper bra råvaror om vi har råd – inte bara det mest prisvärda. Svenska produkter har även i lågprisbutiken Lidl fatt en framstående plats……..

Idag kan vi få tag i alla produkter från hela världen, men vi har egna odlare som är lika duktiga trots att klimatet är ett hinder…Vi har krogar i världstoppen i Sverige som utesluten använder sig av nordiska produkter – och krogar som bara använder sig av det bästa produkter från hela världen enligt smakskraven och kvalitetsparameter. Det inte alltid så att en morot odlat i Sörmland är bättre i kvalitet – trots att man känner bonden………….

Men hur ser det ut med den gastronomiska kvaliteten för övrig i Sverige?  Ju det är en stor skillnad som för 20 åren sedan, standarden på vara krogar är otrolig hög – även ute i landet om man inte väljer det fem stora ”Pizza,Thai, Sushi, Hamburgare och Kebab”. Obs det inte fel på dessa matställen……Och det inte kockar eller krögare som står för denna – utan det Du och Jag via vara restaurangbesök och att vi ställer krav som har skapat denna utvecklingen i hela landet.

Om man vill hittar ett schysst ställe med bra ”tänk” eller koncept som serverar riktig bra mat och har en bra personlig dryckeslista. Vi har många ambitiösa matlagare – som verkligen har en stolthet för sitt yrke och levererar – men vi har fortfarande många personer som inte vill betala för bra och vällagad mat. Många krogar kämpar med lönsamheten – men betalar gärna 150 kr för en medioker pizza – än 250 kr för en vällagad maträtt i en trevlig miljö.

Ditt vill jag verkligen kommer – en gastronomisk utveckling syns mest om folket är beredd att betala för njutning eller som man ser maten endast som att få i sig näring. Och där ska man inte tittar på topp 100 – utan av vanliga krogar, restauranger, hotellen, konferens garder, lunchrestauranger, varuutbud i matbutiker, samt även skolköken. När jag tittar på utvecklingen där, så har vi kommit riktig långt och ligger långt förre än många andra länder men det finns utmaningar kvar.

Det tack till alla matintresserade därute, matlagare, kockar och även utomlandsfödda som öppnar vara sinnen för smakupplevelser.

Men det finns mycket kvar att göra – särskild att vi alla är beredda att betala för vällagad god mat och att dessa upplevelser. Vi betalar för bilen, möbler och allt annat stora pengar men snålar oftast med njutningen när det mat.