Utifrån en artikel hamnade jag i en diskussion – som blev intressant.
Vad är Gastronomi ?
Gastronomi, av grekiskans gastros, ”mage”, är läran om sambandet mellan mat och kultur. Gastronomin syfta till att skapa en måltid till gäster med en hög service. Gastronomi handlar om hur vi uppfattar smaker. En gastronomisk upplevelse ska skänka tillfredställelse, njutning och mening i tillvaron.
Vad är konst ?
Konst syftar antingen på en kulturyttring som kräver kunskap och färdighet eller på en sorts estetisk verksamhet. Det kan också i snävare mening vara synonymt med bildkonst, med eller utan arkitektur och konsthantverk.[1]
”Konst blir det som konstvärldens aktörer kallar konst och ”godkänner” som konst genom att skriva om den eller ställa ut den.”
En helt vardaglig sak som någon som gått en konstutbildning och visar på ett galleri, eller en som är en hantverklig skicklig i exempel matlagning och serverar det på vilken bord av vem helst, kan inte påstår att det är konst.
Och särskild kocken blir inte en konstnär, likt plåtslagaren som är yrkesskicklig och har lagt ett perfekt tak snyggt och estetiskt tilltalande – eller en förskolelärare som gestaltar en härlig dag för sina barn på en förskola. Dessa yrkesutövare är enbart himla duktiga, hantverkskickliga personer som alltid gör sitt bästa för kunden eller gästerna.
Men sedan finns det ju Personer som ser Restaurangupplevelser som en konstart – och via sina besök vill tar del av den upplevelsen som alla aktörer som är involverad skapar på en Restaurang. Men man köper och njuter helt enkelt en upplevelse – som gestaltas av det tjänster som involverar i detta – t.e.x en Restaurang, Baren, Hotell……..
Dessa upplevelser tar man till sig utifrån vad man önskar, vilket syfte man vill uppnår med upplevelsen – men även utifrån den ekonomin man har till förfogande. Det kan likställas att köpa sig tillträde till en idrottsevenemang, konsert, teater, bio eller måltidsupplevelse – beroende på priset få man tillgång till dessa upplevelser.
När man tittar på restaurangupplevelsen finns det olika parameter utifrån det jag vill uppnår – är det hunger, törst, sällskapet, frosseri, visa upp mig eller njutning som är viktigast ? Slutresultat blir alltid den samma – ”det vad som blir resultat när magen töms på ett visst ställe – ett avfallsprodukt” – men vägen Ditt är späckat med minnen – som kan innebära igen många parameter – i den högre njutningsfulla klassen – en upplevelser av smaker, dofter, konsistenser, miljön i restaurangen, servicen på restaurangen och viktigast av allt möten, sällskapet, diskussioner och samtalen under och efter.
I denna helhetsupplevelse är Kocken bara en liten del av upplevelse och därmed bara en del av helheten. En mängd av yrkesskickliga stolta hantverkare och yrkesutövare har skapad en måltidsupplevelse värd att minnas. Vad som är kvar är minnen av en upplevelse dagen efter …..…….
Dessa minnen kan skapas på våffelstuga i fjällen, enkla fiskgrillen på beachen i Portugal eller den prisbelönade Michelinkrogen ditt alla foodies, gourmeter och gourmander vallfärdar för att uppleva den omtalade måltidsupplevelse.
Det är upp till varje av oss att välja det upplevelser som man önskar och lägger pengar på det vad man prioriterar mest – kanske samlar på måltidsupplevelser istället att tanka en stor motorbåt i skärgården eller köper en Ferrari. Skillnaden att en måltidsupplevelse ger Dig minnen som skapades av yrkesskickliga hantverkare och ger Dig inte en bestående ”konstverk” som en tavla. Arkitektonisk byggnad, skulptur eller dylikt. Utan själva upplevelsen är minnet som skapades av en mängd hantverkskickliga artister.
Nu har det ju blivit även en trend bland människor som njuter och som har mycket pengar att köper, bygger restauranger och ger hantverkliga skickliga personer möjlighet att skapa upplevelser. Andra köper fotbollslag – andra köper konst eller sponsrar välgörenhet…………inget fel på det.
Men ingen av det många kockar som jag lärd känna under mitt ganska långa liv har någon yttrad sig att sett sig som en Konstnär – utan alla har sagt att vi ledare är ett gäng begåvade hantverkare som utifrån naturens tillgångar och med hjälp av andra yrkesskickliga personer utvecklas och leverera en upplevelser för vara gäster.
Det härliga är inom Gastronomin att det finns många olika sorters och nivåer som skapas av alla dessa duktiga yrkesskickliga hantverkare. Det finns en upplevelse för alla…………………..