Blog Image

Creative-Cuisine

om allt i världen

Denna sida är privat och uttrycker endast mina personliga tanker och åsikter. Det kan gäller Mat och vin, samhällshändelser eller något som jag tänker på just nu.

Sista gången att Sverige ligger i topp ?

Mat och Vin Posted on sön, april 14, 2013 13:11

Under helgen gick den europeiska bartendertävlingen Absolut Invite av stapeln i Stockholm. Norra Europas bästa bartender 2013 skulle koras. Vinnare av årets tävling blev Patrick Seppä från Finland.

− Jag är så glad, vill bara säga att allt är möjligt och att hårt arbete lönar sig, säger Patrick Seppä efter att ha klivit högst på pallen.

På andraplats kom svensken Micke Karlsson från Marie Laveau/Little Quarter och tredjeplatsen gick till Monica Berg från Norge.

Patrick Seppä fick genomgående höga poäng i alla tävlingens delmoment och kammade hem förstapriset genom vinnardrinken Hokusai’s Tea, inspirerad av japansk konst och med toner av ingefära, citron och champagnevinäger. Man kan funderar nu om Sverige har en framtid inom bartenderbranschen – när det inte finns någon seriös topputbildning kvar i Sverige ? Räcker restaurangprogrammet där man få blanda men inte prova( 18 års gräns) eller dessa ”livstyle-semesterutbildningar på Cypern, grekiska öar samt thailand för att få till en absolut topp …..Bartender är inte Gin Tonic eller Öl, den har betydelse för en krog ekonomiska överlevnad och välstånd…..



100 poäng av Parker för australiskt kultvin

Mat och Vin Posted on sön, april 14, 2013 13:05

För första gången får Penfolds ikonvin Grange Shiraz, årgång 2008, maximala 100 poäng av Robert Parker. Vinet är en veritabel klassiker i världen. Till en början på tidigt 1950-tal producerades vinet i lönndom av legendariska Max Schubert.

Allt sedan ”upptäckten” av vinet har det klassats som ett av Nya världens allra bästa viner. Och Max Schubert har erhållit kultstatus – även från vineriet som först förbjöd honom att tillverka ett vin som skulle kunna konkurrera med de bästa vinerna från Gamla världen.

Robert Parker verkar överlag ha varit på generöst humör vid den senaste tidens provningar. Flera Bordeaux-viner hamnar också i topp när han nyligen provade årgång 2010. Av dessa fick följande maxpoäng: Château Latour, Beausejour, Cheval Blanc, Le Pin, Haut Brion, Pétrus, La Violette, Pontet-Canet, Pape Clement samt Le Dome.

Priserna på dessa viner var sedan tidigare över det normala, men det faktum att herr Parker nu offentliggjort sin syn på saken, lär få vinerna att stiga ytterligare i pris.



Sverige räddar Italiens vinbönder

Mat och Vin Posted on sön, april 14, 2013 13:03

inkonsumtionen är på lägstanivå sedan 1800-talet i krisens Italien. Men i Sverige dricker vi italienskt som aldrig förr.

Det dricks allt mindre vin på den appenninska halvön. Konsumtionen har minskat med hela 22 procent på tio år. Nu har man nått rekordlåga nivåer som man inte sett sedan 1800-talet då Italien förenades till en nation. Detta enligt en rapport från lantbruksförbundet Coldiretti som nyligen blivit offentlig.

Sammanlagt konsumerades det 22,6 miljoner hektoliter i landet 2012, att jämföras med USAs konsumtion på 29 miljoner hektoliter och fransmännens 30,3 miljoner hektoliter.

Den självklara anledningen är den ekonomiska krisen. Italien är hårt drabbat av en industri i kris, något som märks även på vinsidan. Men även ändrade konsumtionsvanor ses som orsak till konsumtionsnedgången. En tredjedel av italienarna säger att de bara dricker vin vid speciella tillfällen, och sex procent dricker inte alls.

Desto mer glädjande är det emellertid om man kikar på exporten av Italiens viner, den går nämligen spikrakt upp. Förra året exporterade landets vinproducenter för ett sammanlagt värde av 4,7 miljarder euro. En av fem flaskor Italienproducerat vin såldes utomlands, främst till Tyskland dit exporten ökade med fyra procent och till USA.

I Sverige såldes det förra året på Systembolaget 39 776 164 liter vin från Italien. Detta gör landet till det tveklöst största vinlandet på den svenska marknaden med en marknadsandel på 21 procent. Det är en uppgång med 19,9 procent från 2011.

Under första kvartalet 2013 har marknadsandelen dessutom gått upp till hela 24 procent visar nya siffror från Systembolaget. källa www.wow.se



Nästa »