:


Kockens Roll och Restaurangens Mångfald

Idag ska vi prata om en fråga som berör oss alla – hur vi kan göra restaurangyrken mer attraktiva för ungdomar. Under de senaste 15 åren har vi sett en nedgång i antalet ungdomar som väljer RL -Restaurang och Livsmedelsprogrammet, särskilt inriktningarna Köks och Servering, medans HT -Hotell och Turism ökar Men varför är det så?

Bild Statistik Antagna elever i årskurs 1 på gymnasiet i hela Sverige. Bageri och Konditori ingår i RL programmet och antalet elever är ca 20 % av helheten – ca 350 elever av 1500 förra året.

Kockyrket har verkligen fått en medial boom. Kändiskockar, tävlingar som ”Årets Kock” och matlagningsprogram har lyft fram kocken som den centrala figuren i restaurangvärlden. Media, TV programmen är fullt av kockar och tävlingar finns på alla nivåer. Men det finns en risk med detta fokus. Vi glömmer att restaurangverksamhet handlar om så mycket mer än bara matlagning.

En restaurang är en upplevelse där många yrkesroller samverkar. Serveringspersonal, sommelierer, barmästare och fler yrkesroller – alla dessa roller är avgörande för att skapa en helhetsupplevelse för gästen. Vi måste ställa oss frågan: ger vi tillräckligt med uppmärksamhet åt dessa viktiga yrkesroller?

Media har en stor makt. I takt med att vi ser matlagning bli en form av underhållning har fokus flyttats bort från helheten i restaurangverksamheten. Kockarna är viktiga, men de är bara en del av ett större team. Behöver vi göra mer för att lyfta fram de andra yrkesrollerna, och därmed visar upp mera av en helhet där man kan ser olika karriärvägar än köket ? Kanske visa hur alla dessa komponenter tillsammans skapar en fantastisk matupplevelse?

Vi måste tänka om. Vad kan vi göra för att göra alla delar av restaurangyrket mer attraktiva? Vi behöver också fler kampanjer som lyfter fram mångfalden i branschen och berättar om de karriärmöjligheter som finns utanför kockyrket. Där är VISITA nya grepp en början vi måsta komma bort att bara prata kock och matlagning det finns så mycket mera inom Restaurang.

För att attrahera fler ungdomar till Restaurang och Livsmedelsprogrammet behöver vi alla bredda perspektivet och visa att restaurangbranschen är mer än bara matlagning. Tillsammans kan vi göra alla yrkesroller inom restaurang attraktiva och intressanta.

Hotell och Turism lyckats att via upp en branschen med många yrkesroller där man visar upp tydlig upp en bild av Upplevelse, Destination och att Hotell är mera än Sova och frukost ………..nu för tiden. Sällan ser man att visar upp enbart en yrkesroll – även Peter Stordalen har hela tiden fokusen på helheten och alla yrken.