Ingen annan yrkesroll har blivit så utsatt i TV och sociala media än YRKET KOCK. Det räcker tydligen att man kan laga mat, helst som influenser eller ännu bättre utmärka sig via tävlingar för att bli en så kallad MÄSTAR eller STJÄRNKOCK.

Intresset för matlagningen har ju ökad i Sverige det sista 20 åren om man ser till antalet Kokböcker, renoverade kök i hemmet – men även av alla matlagningsprogram på TV. Samtidig har antalet som vill utbildar sig till kock stadig minskad. Från 8000 som sökte en kockutbildning för 13 år sedan till knapp 2000 – 2023 och det är Brist på utbildade kockar i Sverige.

Det är en stor skillnad att laga mat för TV eller sociala medier eller vara med i en TV tävling till skillnad från att laga mat till en fullsatt restaurang, där man inte vet av gästerna beställer – där behövs professionella kockar.

Jag har inget emot alla dessa duktiga matlagare (inte kockar) som visar upp sina skapelser via TV format och INSTA gram för att visa att det kan laga mat. Alla behövs …………………..men snälla kallar DIG inte KOCK.

Min fråga är har alla dessa TÄVLINGAR och olika upplägg även urvattnad yrkes profilen KOCK – så att ungdomar tror att vara KOCK är att tävla, vara kreativ, hittar på och kanske har många följare på INSTAGRAMM ? Och att blir kock är det bara ställa sig i ett kök en sysselsättning – som alla kan göra.

Ska Kock vara igen ett seriöst yrke som man verkligen måste utbildar, antingen vi skola eller via lärande på en professionell arbetsplats, för att erhålla det yrkeskunskaper, yrkesfärdigheter och yrkeskompetenser som behövs att yrkesmässig leverera maträtter på restaurang, offentliga kök eller dylikt.

Vart tar yrkesstoltheten vägen ?