Varje år innan Jul brukar jag publicerar min trendspaning för det kommande gastronomiska året nu blir det för 2024 – vad som är på gång eller vad som vi bör observerar.

2024 kan bli det ekonomisk tuffaste året på länge – utifrån detta bör ser jag två olika scenarier – som speglar även samhällsutvecklingen.  Den svenska normal medborgare kommer att se över sina kostnader – och där spelar tyvärr priset en större roll än etiska ställningstagande. Att har den dagliga maten på bordet är prioritet1, tillsammans med att kunna betala sina fasta kostnader. Särskilt barnfamiljer och äldre kommer att vara mera frånvarande från kroglivet. På den andra sidan har vi dessa som inte drabbas, som har höga inkomster – dessa kommer fortsätter att lägga stora pengar på njutning av mat och dryck den obligatoriska – kaviar och tryffeltrenden kommer att öka – bara för att visa ”YES WE CAN”. Skilda världar……………..För oss vanliga är semestervalet inte svart –  där vi få erhåller mest för skräp valutan SVENSKA KRONAN.

Vad händer på Krogsidan – efter många år där alla ” reproducerar” varandra, med plastpocherade råvaror, (sousvide) sedan värmd med en ”gas flamma” och många lägg ( detaljer) tallriken, där vi erhåller som resultat ljummen mat. Vill vill ser mera att det ska doftar från tallriken när den serveras, helst upplagt på tallriken framför Dig. Jag ser mindre ”lull-lull” på tallriken –” less is more”, det är ju idag en omöjlighet att kunna ta till sig kl. 20 på kvällen – 15 olika smaknyanser per rätt, särskild efter en dag på jobbet. Inte undra att professionella ”testare” föredrar lunch sittningar där alla sinnen är fortfarande fräscha. Jag hoppas också att krogarna blir mera kreativa med enkla råvaror och inte bara smälla på lite kaviar eller hyvla tryffel för att man kan tar mera betalt. Jag betalar gärna mera, när jag ser ett gedigen hantverk både i köket och servicen – tänk vilka fina smakrika rätter man kan göra med enklare råvaror – och det behöver ju inte bara finnas ”statusviner på vinlistan”………..visar upp för mig som gäst det unika just på Din restaurang.

Jag ser även att säsongstrenden fortsätter – tack och lov – men även den förstärks av restauranger som har hög ambition och flyttar utanför storstaden.  Jag ser även att den typ av krögare vilka skapar ”roliga, pratvänliga och opretentiösa restauranger” men som har ett unikt matutbud – utifrån ett personligt unikt koncept. Tyvärr är det sedan ofta så att fler kopiera just detta ”koncept” kommer men utan själ och kunskap.

Sedan kommer hållbarheten spela en stor roll – men jag hoppas att även matjournalister beakta mera – social hållbarhet, schyssta villkor, sund arbetsmiljö och seriösa aktörer. En liten analys på en ”upplysnings site” skulle vara ett bra redskap för varje journalist eller foodie innan det främjar en viss etablissemang. Det skulle hjälpa alla seriösa krögare med sina anställda i vart land.

Och fördöm även dessa krogar som via sitt namn – utnyttjar medarbetare och vara framtids stjärnor – den danska skandalen är inte över. Tack till vara topp krogar i Sverige som har ”schyssta villkor och är förebilder.” En diskussion om vad som är rätt pris bör lyftas i diskussionen– vi är villiga att betala för en Cafe latte med bulle – nästan 100 kronor, men har svart att betala för en bra tillagad varm lunchrätt över 150 kronor……………… Lönsamheten måste upp – lär Er gärna av livsmedelskedjorna – även dessa verkar i en Servicebransch, tittar på andra branschen hur dessa skapa lönsamhet och därmed kan ger alla anställda schyssta villkor.

DRÖMMAR för mig – är att alla krogar erhåller en extrabonus när det gör rätt för sig och har schyssta villkor – ser det som en del i konsument upplysningen.