Året som gick mina reflektioner

VÄRLDEN

Världen hade sin fokus på kriget i Ukraina – en katastrof för landet och befolkningen. Alla vill hjälpa till inom ramen för ” att vi visar att vi gör något” – men vi ska absolut inte utmana den ryska björnen. Rädslan för vedergällning är för stor……redan innan kriget ( Krim tog Putin innan OS i Moskva) ingen vågade säger ifrån ( utan via fler affärer så lugnar vi ner björnen). Det som man uppfostrar ett barn – säger man inte tydlig nej – som vill denna barn bara mer och mer……..Vi säger ju inte stopp för USA heller när man invaderade Irak etc.  Det gäller ju alltid att välja rätt sidan. Den enda som blir glad är Krigs och försvarsindustrin som efter slutet av kriget i Afghanistan hade tuffa tider – men nu är orderböckerna proppfulla igen. Det finns pengar i alla länder till just krigsmaterial – ju dyrare desto bättre……….

Men det finns aldrig tillräckliga pengar för utbildning, vård och omsorg eller att alla av världens medborgare har ett drägligt liv. Och var kommer alla pengar ifrån ….JUST alla regeringar och staterna har inte några egna pengar –   det satsar medborgarnas pengar DINA och MINA – skulder som vara barn och barnbarn ska tar över.

Miljön tar skada – jag tror inte på att världen går under –  i Europa har vi varit duktiga det sista 15 åren och minskade utsläppen med 40% enligt (EU och FN) men vad hjälper det när Kina, Indien och andra stater ökar utsläppen dagligen……………..Vi kommer nog inte tillrätta med detta, utan vi behöver en strategi hur vi ska leva eller överleva med förändringen av världens miljö…………………..(Holland höjer sina dammar till Nordsjön ordentlig och satsar på kärnkraft). Slutar bråka om vilken energityp vi ska ha – utan den ska vara fossilfritt, tillgänglig och planer bar – och låt inte marknaden styra detta – utan det är staternas uppgift att skapa förutsättningar till vart liv – med DINA och MINA pengar.

LILLA SVERIGE

Vart land blir mer och mer en bananrepublik – inte längre en förebild som förr. Äldre kan inte lever efter 50 år hederligt arbete på sina pensioner och behöver bidrag. Folk som inte har jobbar över 40 år erhåller nästan lika mycket i pension via olika bidrag. Vi har en del av befolkningen som går arbetslösa – samtidig som alla Bud av mat och produkter kommer från fattiga länder och tar dessa jobb. Vi har brist på utbildade yrkesarbetare – där lönen är hög och relevant, men vi vill helst jobbar framför en dator på homeoffice med byråkratiska bestyr helst uppföljning vad ”andra” göra. NEW Public Management som är så populär – skapar så mycket byråkrati att läkare och lärare måste satsar 50 % av sin tid att levererar till varje chef led, olika typer av rapporter….så att dessa ”experter” sedan kan styra över det som kan jobbet. Sedan ser vi fler och fler politiker som aldrig haft ett jobb utanför politiken, därmed har det inte erfarenhet hur vanligt folk tänker och känner, förutom knacka dörr innan valet. Det är ett elitiskt brödraskap – likt en tidigare adel som styr vart land. Där oftast fokusen inte är vad som är bra för landet – utan mera vad som är bra för partiernas särintressen och till politikernas fördel själva.  Jag har läst många propositioner, motioner som lämnats in till riksdagen (riksdagen.se Dokument och lagar)- där jag helt enkelt kan konstaterar – lever många av dessa valda politiker i en annan värld ? tänker det på vanlig folk ? Har det gjort en risk eller konsekvensanalys ? Jag blir mörkrädd ibland – När sedan ”vanlig” folk röstar förstår man inte …………

Det lilla godtrogna landet Sverige har blivit överkörd av olika sorter brottslingar – både våld och ekonomi – det lönsamt att göra brott. Nästan obefintliga straff och påföljder, rabatter på straff, godtrogna myndigheter som inte har en helhetsbild samt ” regeringarnas oförmåga prata klarspråk och nämna saker i rätt ordning och kontext. Att säger sanning kan ju tolkas fel………………..Vi har idag störst antal skjutningar i hela Europa – ett misslyckande av flera decenniers politik – där ingen tar ansvar för det som händer utan man skyller alltid på skolan och utbildning. Ingen pratar om föräldrars ansvar – för sina barn – att vara förebilder och inte lämnar över förebildfunktionen till skumma skrytande personer på Snapp chat, Tik Tok och INSTA gram – som bara visa det glada rika och välmående livet – förstärkt av Media – som lovordar dessa personer.  Medan verkligheten ser annorlunda ut ………utanförskap, fattigdom, elitism, vald mot kvinnor, tvångsgifte, diskriminering, klan samhälle, klassamhälle, respektlöshet mot varandra, nedskräpning av det offentliga rummet – samt det omtalade skjutningar nästa i varje större stad.

Men vi i Sverige är duktiga på att påpekar till andra länder – VAD andra gör fel och HUR duktiga vi själva är………………………….Vi tror fortfarande att vi är kvar i BULLERBY eller LÖNNEBERGA ………………Lite mera navel skådning skulle vi mår bra av,  – innan vi skryter om vart land. Tänk att för bara 100 år har vi varit ett fattigt land – inte genom politikerna ,utan via det hårda arbete från vara föräldrar och mor och farföräldrar och utan delaktighet i krigen, alliansfrihet, har Sveriges lyckats att skapa ett land som har varit värd att leva i – där alla tog ansvar för landets utveckling. Tyvärr har vi tappad denna inställning,utan nu ska staten tar ansvar för allt och alla- vi kräva mer och mer …………………..men STATEN har ju inte några pengar – utan det DINA och MINA pengar.

Så vi behöver själva tar mera ansvar för samhället, och samhällsutvecklingen och kämpar på, samt har en inställning – vad som är bra för staten är i förlängningen även bra för DIG och MIG. Så kan vi kommer tillbaka ett land som är värd att leva i även i framtiden.

Vi behöver även kommer tillbaka till en samhällsdiskussion som är faktabaserad, framtidsinriktad ,befriad från särintressen utan med fokus på LANDETS BÄSTA. POLITIKERNA och även MEDIA behöver vara förebilder för det nya samhällsklimatet som bör befrias av twitterretorik, hat, headliners för att skapa igen ett FÖRTROENDE och RESPEKT för STATEN och sina Myndigheter hos alla medborgare.