Det där 65 eller 67 en magisk siffra, när man inser att stora delar av sitt liv har man levt och man vet inte hur länge man har kvar. Eller när man kommer till punkten –”bästa före datum är överskridit” och att kroppen och hjärna har sagt ifrån, det finns ingen ”restart knapp” och den så kallad livskvaliteten är borta. Egentligen skulle man vilja där ” tar ett värdigt avslut – men någon annan tvingar Dig att vara kvar med alla medel – och det finns ju många medicinska medel som håller i gång hardware även när software är slut..

Denna siffra gör även att man stannar upp och tänker lite djupare –  65 år eller 67 år är ju bara en siffra som någon har satt som ger Dig rätt att slutar ditt arbetslivet och därefter kunna njuta ” av det sista ljuva” åren. Man observerar även att fler och fler av gamla vänner, chefer och bekanta lämnar livet – och inte har kunnat njuta av det sista åren som det har önskad.

65 eller 67 är ju bara en siffra som kan innehålla många detaljer och historier – tex. att du började i unga år kanske vid 16 års ålder som lärling i ett hantverksyrke där kroppen slits och din hälsa är inte på topp, trots att du försökte sköta din hälsa när du nar denna magiska siffra 65. – Alternativ har du gått den akademiska banan, klok som du är, du kanske har haft ett jobb behöver mindre kroppskraften, utan mera tankekraften efter du avslutade dina studier vid 30 års ålder. Du har även haft kanske en högre inkomst och haft råd till fritid och hälsofrämjande åtgärder, något som en byggarbetare, kock eller undersköterska eller sjuksköterska inte haft möjlighet till. Sedan finns ju en ny grupp som kanske inte har jobbat alls eller bara under en begränsad tid och istället under många år levt på bidrag (obs gäller dessa som har arbetsförmåga men har inte ett jobb, inte där hälsan är ett hinder). Även denna grupp kommer ju vara kroppslig relativ friska och inte har slitit ut sig genom hård arbete och därmed även kan eventuella bättre njuta av ” det sista ljuva åren”.

Men inför stupstocken vid 65 år och 67 år behandlas alla lika. Om man inte orkar jobbar fram till denna ålder har det även tydliga konsekvenser för att ”kunna njuta av det sista ljuva åren”. 

Sedan har vi ju ett litet tuffare klimat i Sverige även så kallad väder – så äldre mår ju bra av lite värme och det finns många som har slitet hela sitt liv och flyttar på äldre dagar till solen särskild under vintermånaderna för att njuta………………något som vissa politiker inte tycker om – där betalar man ju mindre skatt…………………….för att man kan leva ett bättre liv i andra länder med den låga svenska pensionen.

Manga av dagens pensionärer har slitit hela sitt liv, betald skatt och gjord rätt för sig, men klarar sig inte idag längre på sin pension. Det kanske har även sitt eget lilla rådhus som det har nästan betalt av – men har inte råd för att underhålla fastigheten, den förfaller –och att flytta till en hyreslägenhet är inte möjlig – det finns ju inga tillgängliga. Fick ett tips av en arbetskollega som för många år sedan berättade – du kanske ska ställa Dig i bostadkö när du är 50 år för att byta till lägenhet när du är 75…………

Men det finns även lite positiv med 65 år – du kanske är pigg och kan ännu njuta av livet uppskattad av barn och barnbarn, du har mat på bordet, tak över huvud, men du kanske även har förmåga att jobba vidare och din arbetsgivare ser att 65 är bara en siffra och tycker att du behövs………………………..Så 65 är för mig en siffra som visar att jag inte längre är 16 – och att jag har upplevt mycket under många år, kanske man har blivit lite klokare med åren utifrån alla upplevelser och händelser. Det har även varit goda och mindre goda tider hittills med utmaningar – men som även gav nya möjligheter. Så det blir spännande hur livet blir med 65 plus……………………….