Roberto Drazza och Jennifer Mavilia från Italien har åkt till byn Abisko i Lapplandsfjällen för att beskåda norrsken. De har bara sett norrsken på tv förut. Nu har de klivit av tåget i Abisko för att uppleva det gröna, röda och lila skenet dansa på himlen över deras huvuden.

– Det är magiskt, påminner om gud, någonting mystiskt, säger Roberto Drazza.

– Norrskenet är väldigt speciellt. Något vackert från naturen, inte någonting byggt av människor, säger Jennifer Mavilia.

Kompisgänget från Italien har bokat in sig på flera aktiviteter, hundspann, snöskovandring och fiske med guide. Mitt i kallaste mörkaste vintern – en period när det var stängt förut – så strömmar folk till Abisko från världens alla hörn. Asien, Australien, Sydamerika och Europa och USA.

– De sista två åren har det verkligen exploderat. Nästan 5 000 gästnätter i december och för två år sen var det 1500 gästnätter, så det är flerdubblat, säger områdeschefen Hans Norén.

– Under den perioden som Abisko turiststation var stängd, samma period nu har vi 25 000 gästnätter och det är häftigt. 2013 kommer vara första året på 111 år som inte vandringsturismen är störst, säger han.

Sedan år 2000 har omsättningen inom turismen i hela Sverige ökat med 75 Procent. Tar man hänsyn till inflationen är ökningen ungefär 50 procent.

Turismens exportvärde, alltså de pengar utländska besökare gör av med i Sverige, har mer än fördubblats sedan år 2000. En ökning med hela 144 procent, enligt Tillväxtverket som sköter statistiken kring turism.

En hel del nya jobb har det blivit sedan 2005. 31 500 nya jobb har skapats inom turismen. Det innebär att antalet sysselsatta personer i branschen har ökat med 25 procent.

Det märks såklart i Abisko också. Områdeschefen Hans Norén berättar om personalstyrkans utveckling på Svenska turistföreningensturiststation.

– För tio år sen var det tre till fyra tillsvidareanställa här i Abisko. Nu har vi precis passerat 20 tillsvidareanställda. Som flest är vi runt 65 under säsong, säger han.

Chad Blakely från USA kom till Abisko för fem år sen för att jobba en säsong som diskare på turiststationen. Nästan en hel vinter gick utan att han såg ett enda norrsken, för ingen sa åt honom att gå ut å kolla. En kväll råkade han se det, och blev fast.

I dag driver han företag som tar med turister på norrskens-fotoexpeditioner och det är fullt upp. En framgångssaga i Lappland.

– Första säsongen har gått överförväntan, fullbokat varje kväll. Nu ska två heltidsanställda bli fyra, säger han.

Chad Blakely sprider sina norrkskensfilmer via nätet, och miljontals människor kollar. Titt som tätt är han med i några av världens största nyhetskanaler, bland annat amerikanska Fox News som visat flera minuter norrskensfilm.

– Nu när vi har berätta för världen att Abisko är ett speciellt ställe så har folk börjat komma, säger Chad Blakely.

Förra året tog Sverige emot nära sex procent fler långväga besökare jämfört med 2011, från länder som Kina, Indien och Japan. En hel del av de landade i just Norrbotten som är ett av de mest populära turistmålen i Sverige.

Shaoyang Wu från Kina går runt där i Abisko med en kamera på stativ. Han vill att molnen ska försvinna så han kan fånga norrskenet i kameran och ta det med sig.

Han tror att norrskenet, om det bara visar sig, ska göra honom lycklig i livet . Folk säger att norrskenet ger lycka och tur, menar han.

Prognosen från FN:s världsturism-organisation pekar på att turismen kommer att fortsätta växa. Fler och fler, särskilt i Asien, får det bättre ställt och har råd att resa. Det internationella resandet förutspås öka med 45 procent fram till år 2020.

I Abisko bedömer de att norrskens-turismen kommer fortsätta öka kraftigt några år till innan toppen är nådd.

– Vi förutser att det kommer hända någon gång runt 2015, 2016 ungefär, sen hoppas vi att vi kan bibehålla antalet turister, och kanske långsamt men säkert öka lite till. Intresset är väldigt stort från de som arrangerar resor och det gör att vi tror på att det kommer generera mer, säger Hans Norén.

– Det är många som hör av sig, och nya marknader hör av sig som inte ens finns representerade ännu, mer än bara enskilda privata resenärer. Det gör att det kommer öka mer, säger Svenska turistföreningen områdeschefen Hans Norén. Glöm ej kineserna som är världen största turism nation….