Vi besökte under Berlinresan i Pask – en av kanske Tysklands nu mesta stjärnkrogar Weinbar Rutz. Det vad Marco Muller och sin Personal presterar är en gastronomisk sensation. Han och sin Weinbar Rutz har en stjärna i Guiden och är högrankad i alla rankingar i Tyskland. Så långt bort det frankofila sakrala och konstgjorda högtidliget man kan komma – men du få i gengäld en hög hantverklig kunskap och kompetens i köket, matsalen och sommeliern som gör mitt tyska hjärtad mycket stolt. Krogen använder sig enbart av säsongen råvaror helst tyska, hittar små tyska innovativa vingårdar …samt att du kan köpa hela vinlistan i butiken och vinbaren i bottenvaningen. En trappa upp är matsalen som är avslappnad, kommunikativ, varmt och inbjuder till skratt och samtal. Servicen kompetens speglas inte av en ” besserwisserattityd och belärande von oben” som jag hittar tyvärr i många stjärnkrogar – även svenskar. Rak, trevlig kommunkation med hjärta, inte just darför är det en favoritkrog bland många världkändisar. Marco i köket och Billy som är sommelier balansera vin och mat till en ny höjd, där båda lyfter middagen till en ny gastronomisk höjd. Speciellt med Billys förmåga att hittar ” just de smala” tyska superviner från nya unga innovativa vinmakare – Eller mina vänner har ni hört och druckit en Ubermut Vin av typ portvin från Hensel und Schneider, en fantastiskt Hohen Sulzen Riesling trocken från weingut Battenfeld Spanier, en Weisser Burgunder från Wittman, eller en Montfort Spätburgunder brut från Klostmuhle odernheim, en Zelt Cabernet Franc…….Jag är stolt att Tyskland har kommit så långt. I krogen bottenvaning hittar du själva Weinbaren med smårätter och husmanskost i små portioner………….Vid ett besök i Berling är Weinbar Rutz ett måste……och när sedan notan kommer blir överraskningen ännu större………kostar hälften av vad en svensk stjärnkrog kostar.