Blog Image

Creative-Cuisine

om allt i världen

Denna sida är privat och uttrycker endast mina personliga tanker och åsikter. Det kan gäller Mat och vin, samhällshändelser eller något som jag tänker på just nu.

eYou – bara för digitala invandare ?…….

Trender och Framtiden Posted on lör, augusti 15, 2009 13:30

Härommånaden öppnades The eYOU guide. Bakom det vitsiga namnet döljer sig en rätt banal portal med frågor och svar kring konsumenträttigheter, internetservice, mail, ehandel, upp- och nedladdning, mm. Den fyller säkert sitt syfte för de digitala invandrarna, men portalens framtoning pekar i sig på ett växande problem inom EU, nämligen the digital divide – skillnaden mellan de digitala infödingarna och de digitala invandrarnas syn på datorns och nätets betydelse i vardagen.

För de digitala invandrarna är nätet något som ska begripas och regleras och först och främst ett verktyg som man kan stänga av och lägga åt sidan för att ägna sig åt det verkliga livet IRL – In Real Life. För de digitala infödingarna är nätet livet och inget man stänger av. Det är där man umgås, hittar nya och gamla vänner, håller sig uppdaterad, osv



Twitter mer än du tror…..

Trender och Framtiden Posted on lör, augusti 15, 2009 13:28

Sakta men säkert börjar bilden av Twitter – microbloggandet med max 140 tecken – att ändras.

Det är inte längre en fluga som kommer att försvinna, utan ett kommunikationsredskap i tiden med allt fler användningsområden. Varje större tidning med självaktning har sin infallsvinkel på fenomenet. En av Finacial Times seniorkrönikörer, Lucy Kellaway, fokuserar till exempel föga oväntat på Exec Tweets, som samlar ett hundratal internationella chefers twittrande. Lucy Kellaway är måttligt imponerad, men konstaterar samtidigt att potentialen är enorm. Tidskriften Time har en mer oväntad vinkling och rapporterar om ett antal amerikanska kyrkor som använder Twitter i gudstjänsten som Westwinds Community Church. I Sverige har DN lyft fram det faktum att någon av de åtalade i Pirate bay rättegången twittrade direkt från rättssalen, medan man i SvD kunde läsa i en understreckare hur Twitter kan användas för att upptäcka en ny pandemi.

Twittrande blir ytterligare en i raden av nya, nödvändiga kompetenser i det tidiga 2000-talet. Ett mycket aktuellt exempel på detta är att myndigheterna i Iran inte har kunnat stoppa mikrobloggandet via Twitter som informationskälla om vad som händer i samband med protesterna i Teheran. Det anses spela en så stor roll för informationen från Iran just nu att en planerad uppgradering av nätverket tillfälligt skjutits upp. Uppgraderingen skulle nämligen ha betytt 90 minuters paus i twittrandet under natten till tisdagen den 16e juni.
För den som inte hinner eller har lust, men som ändå känner att en närvaro på Twitter är önskvärd, finns det numera, twitterspökskrivare att hyra.
För den som känner behov av att ta reda på hur Twitter egentligen fungerar finns det mängder med videos på YouTube, som till exempel den här.



Vänskapsbegrepp i den digitala världen

Trender och Framtiden Posted on lör, augusti 15, 2009 13:27

”Ordspråk och talesätt”, med förklaringar av Pelle Holm, i 1975 års upplaga, kan man bland annat hitta ordspråket ”Vänskap låter inte betala sig med annat än vänskap.”
Det var då det – i dag har vänskap blivit en handelsvara med allt högre värde.
Vänskap har blivit en av de viktigaste byggstenarna i den digitala världen. Digital vänskap som kommer till utryck i olika sociala media, bloggar och e-post kan undersökas och utnyttjas. Så till exempel visar en undersökning från IBM att en medarbetare som har intensiv och regelbunden e-postkontakt med sin chef, drar in 4400 SEK mer i månaden än den genomsnittlige kollegan. Genom att studera interaktionsmönster i digitala nätverk försöker forskare och företag att avslöja nätvänskapens mysterier. Ett kännetecken är att betydelsen av begreppet vänskap har förändrats, eller snarare devalverats. En genomsnittlig Facebook-användare kan ha 500 vänner, varav han eller hon aktivt bevakar 40, kommunicerar med 20 och har nära kontakt med högst 10. Dessa vänskapskluster är värda guld, när vi hellre förlitar oss på kompisars rekommendationer än marknadsföring eller reklam. Businessweek berättar om ett företag i New York, 33Across, som säljer ”sociala DNA-plattformar” (förvillande lika forna tiders sociogram).
Vänskapsbegreppets förändring i den digitala världen har både för- och nackdelar. Visst är det bekvämare att få tips och bedömningar av kompisars kompisar om saker man funderar på att köpa, eller tjänster som man är intresserad av, för att inte tala om konkreta jobbtips på en allt kärvare arbetsmarknad. Å andra sidan är risken för ett förytligande av relationer uppenbar. ”Personligt men inte privat”, som är ledstjärna för framgångsrika bloggare, kan ju bli rätt trist och enformigt i längden.