28 januari, 19.30. För några minuter sedan avslöjades resultatet av Bocuse d’Or 2009. Guld till Norge, silver till Sverige och brons till Frankrike. Det är enda gången i tävlingens historia som Frankrike blivit slagna på hemmaplan.

Det var bara en poäng som skilde det franska bronset från det svenska silvret. Men det var en tung poäng för Frankrike som aldrig tidigare i tävlingens historia kommit sämre än tvåa de gånger de varit med i tävlingen.

Länge drog tävlingsledningen ut på beskedet – och många var vi svenskar i publiken som hoppades, hoppades på ett guld när det avslöjades att Danmark vinnit fisk- och köttpriset (inofficiell fjärdeplats alltså) och Frankrike fått brons. Men det var Geir Skeie från Norge som vann – och han hade dryga 20 poäng mer än svenske Jonas.
»Nu är vi tillbaka på pallen!« sa Jonas Lundgren direkt efter prisutdelningen.
»Det är fantastiskt, helt otroligt. Jag trodde ett tag att det kunde bli guld, men en silverplats är också stort.«

bild: Foodnet