Julen är här, skinkan skall kokas, dopp i grytan skall finnas……..och skinkan är ju stor. Efter Julafton blir skinkan bara till en plåga – man fryser in den i mindre bitar för att kunna göra den hållbar lite längre. Julskinkan kommer förföljer dig i flera veckor………som pålägg på mackan,till bräckt skinka, till Stekt skinka, till den hemmagjorda pizzan, den hamnar i pytt i panna, den hamnar i pastan, den hamnar finhackad i omeletten, den hamnar i blomkålsgratängen,den hamnar även som skinkmousse till vickningen på nyårsafton…………….den hamnar överallt. Sonen påpekar – Oj da pappa där hittar vi Julskinkan igen………………..Fest blir det först när sista biten………..har används. Äntligen blir det plats för italiensk Salami, tysk Bierwurst och rökt- torkad Schwarzwaldskinka, samt andra charkuterier. Men visst blir suget och traditionen starkare igen ju närmare man kommer Julen……med sina traditioner. Hoppet lever ju , att man skaffar kanske en plastjulgran och en liten färdigkokt skinka……………………….