Fick något i halsen – i morse när jag läste ledaren i DN skriven av vår kära Professor Marie Louise……………….det behövs alla E – och tillsatser i Maten för att skyddar oss från alla bakterier. Visst kan jag hålla med dig Marie Louise – när det gäller matprodukter som ”måste göras hållbart” i evighet……., men snälla vi människor, alla seriösa handverkare och ansvarsfulla småproducenter som gör små volymer som äts upp ganska snart – där behövs inte dessa produkter.

Eller tex. brödet – storbagerin använder hur många E och fuskprodukter – än möglar brödet efter en vecka……….medan surdegsbrödet – har en hållbarhet som långt överstiger – detta datum och är mycket godare. Hantverkaren, slaktaren, bagaren, den som gör sylt och inlagda produkter eller även torkade produkter för att göra dom hållbara vet – hur det skall göra utan alla tillsatsprodukter. Det är fuskaren och dessa som vill maximera sin vinst som behöver använder dessa tillsatser. Vi människor i blir överbeskyddade i sterila miljöer, vi tål ju inte längre ”vanliga bakterier” vi är redan överkänsliga. Bara genom att blir fulllproppad med massor med mediciner klara vi att vistas utomlands. Var naturliga tarmflora är dött och kan inte bearbeta ”normala” bakterier utan att vi blir ”lös i m……n”.

Förr tvättade en kock sina händer hela tiden, nu har man gummihandskar på -(som man inte byter efter varje arbetsgång, är plasten miljövänlig ? ). Lite mera sund förnunft skadar inte. En bra mathandverkare jobbar seriös och tar ansvar för sina produkter och är stolt. En siffernisse i matindustrin, bryr sig inte om produkten utan vill maximera vinsten, via stordrift och lång hållbarhet för sina produkter…….Genuin hantverkskunskap kostar lite extra men är godare och sundare.

” Kockar som använder kemiska tillsatser i sina produkter(Ferrans konsistensprodukter) – är nu tvungen att deklarara i sina maträtter Vissa av dessa produkter i olika recept är rent av ” farliga” med Diaree och leversjukdomer som resultat, enligt en vetenskaplig studie(Universitet Bochum) återkommer med fakta.

Summa summarum – Låt industrin lekar med sina tillsatser – kanske behövs det för att dölja mål och syften med deras matproduktion – men deklarationen skall vara övertydligt – så att jag som Konsument själv kan avgöra vad ja kan stoppa i mig.